Beograd, Novi Sad - Alijansa Gej-strejt pisala je zvaničnicima Srbije i SCG povodom informacije o popisu homoseksulaca u Novom Sadu.

Alijansa je uputila pismo predsedniku države, Vlade i Skupštine, ministrima unutrašnjih poslova i pravde Srbije i ministru Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava reagujući na informaciju objavljenu u listu Blic 20. novembra 2005. da novosadska policija vrsi popis homoseksualaca u tom gradu, ali i na indicije da policija to radi na teritoriji cele Srbije.


Članovi i simpatizeri Alijanse Gej-strejt zahtevaju proveru istinitosti objavljene informacije, a od MUP-a da odgovori kako homoseksualne osobe ugrožavaju bilo koju društvenu grupu u Srbiji i da li policija zna da je seksualni čin osoba istog pola više od 10 godina nije krrivično delo.
Gej strejt alijansa
Makedonska 26
Beograd
+381 11 337 41 95 +381 64 212 79 63

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije
Predrag Marković

Predsednik Republike Srbije
Boris Tadić

Predsednik Vlade
Dr Vojislav Koštunica

Ministarstvo pravde
Zoran Stojković, ministar

Ministarstvo unutrašnjih poslova
Dragan Jočić, ministar

Ministar za ljudska i manjinska prava
Rasim Ljajić

Poštovani gospodine,

Dnevni list "Blic" objavio je u nedelju 20. novembra 2005. godine na strani 4 informaciju da je novosadska policija popisala homoseksualce u tom gradu, pozivajući se na izvore "Građanskog lista" u policiji. Citiramo Vam članak:

"Imamo spisak skinhedsa u Novom Sadu, kao što imamo i spiskove narkomana, razbojnika, prostitutki ili homoseksualaca", rekao je neimanovani izvor iz novosadske policije "Građanskom listu".

Izjava o spisku osoba homoseksualnog opredeljenja izrečena je u kontekstu hapšenja pripadnika grupe "Nacionalni stroj", te je isti izvor rekao da su prpadnici te grupe hapšeni na osnovu spiska pripadnika skinheds pokreta koji prave u SUP-u.

"Čim dobijemo informaciju da se neka osoba oblači na karakterističan način, da propagira karakteristične političke stavove ili ispoljava netrpeljivost prema određenim društvenim grupama, ona ulazi na spisak, bez obzira na to da li je ili nije počinila neko krivično delo", kaže ovaj izvor.

Mi, članice i članovi i simpatizeri i simpatizerke Gej-strejt alijanse, zahtevamo da Vi zvaničnim kanalima u skladu sa Vašim ovlašćenjima proverite istinitost ove informacije.

Zahtevamo da nam Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovori na koji način homoseksualne osobe ugrožavaju bilo koju društvenu grupu u Srbiji, te da li policija ima saznanja da je seksualni čin između osoba istog pola već duže od deset godina dekriminalizovan.

Potpisnici ovog pisma boriće se svim snagama protiv nasilja nad gejevima i lezbejkama i protiv seksualne diskriminacije. Očekujemo od svih institucija kojima smo se obratili da će u skladu sa zakonom i međunarodnim normama braniti ravnopravnost svih građana i građanki Srbije, jer je to neophodan uslov da naša država i društvo se modernizuju i obezbede sebi evropsku budućnost.

Takođe, ukoliko ovaj spisak bude iskorišćen za operativne aktivnosti od strane MUP Srbije, verujemo da će to biti isključivo u svrhu zaštite pripadnika gej populacije i osoba koje ih podržavaju u zajedničkoj borbi za ostvarenje gej prava.

Za Gej strejt alijansu

Boris Milićević, predsednik