Posle jutarnjeg saobraćajnog špica, širom Italije, pa i na rimskoj Pijaci Navona, počele su demonstracije. Politička temperatura u zemlji počela je da raste čim je vlada predočila nacrt budžeta za narednu godinu a štrajk je, do sada, najjači izraz nezadovoljstva zbog štetnog smanjivanja izdvajanja za javne službe.

Vlada u Rimu je najavljeno smanjenje budžeta za 23 milijarde dolara opravdala potrebom da se smanji budžetski deficit. Sindikati međutim kažu da budžet u ponuđenom obliku neće pomoći posustaloj italijanskoj privredi.

Italijanski sindikati žele da izvrše pritisak na vladu desnog centra premijera Berluskonija koga iduće godine čekaju parlamentarni izbori. U nizu mesta je, odmah posle devet sati po lokalnom vremenu, gradski saobraćaj bio obustavljen na četiri sata pa su, sem retkih izuzetaka, nepokretni ostali autobusi, tramvaji i vozovi.

Poremećen je vazdušni saobraćaj. Alitalia je otkazala skoro dvesta letova a četvorosatna obustava rada kontrolora leta pogodila je i druge aviokompanije.

Vladine ustanove, banke i pošte su zatvorene a u bolnicama rade samo odeljenja za prijem hitnih slučajeva. Istini za volju Italija nije potpuno stala, ali su sindikati uspeli da tamo gde treba, budu svesni zabrinutosti njihovih članova.