Beograd/Novi Sad - Sindikat radnika NIS-a blokirao je juče na sat vremena 12 pumpi u Beogradu i Novom Sadu, kao i rafinerije u Novom Sadu i Pančevu. Na pumpama nije moglo da se kupi gorivo, a iz rafinerija nafte NIS-a nisu izlazili derivati. Ova blokada izvedena je u sklopu akcije 24 sindikata da se na dnevni red Skupštine Srbije stave predlozi zakona o besplatnoj podeli akcija svim građanima koji ih dosad nisu dobili.

Najavljeno je da će danas sindikati pravosuđa i državne uprave u sudovima u Beogradu deliti letke kako bi informisali građane o štrajku, a sutra sledi isključenje telefona i struje Vladi Srbije i Skupštini. U Beogradu gorivo jedan sat nisu točile benzinske stanice Jugopetrola "Zmaj 1", "Zmaj 2", "Dejtonka", "Autokomanda" i benzinska stanica u Ulici Mije Kovačevića. Oko 300 radnika blokiralo je Rafineriju nafte u Pančevu.

U centrali NIS-a u Novom Sadu sindikati su organizovali jednosatni protestni skup radnika ispred sedišta kompanije, kao i blokadu rafinerije i nekoliko najvećih pumpi u gradu. Ulaz u novosadsku rafineriju bio je zatvoren za sve cisterne, dok je zgradu Poslovnog centra "blokiralo" dvadesetak kamiona cisterni. Buru negodovanja među učesnicima protesta ispred Poslovne zgrade NIS-a izazvala je policija. Oni su popisivali brojeve registarskih tablica kamiona cisterni.