Beograd - Zaposleni u Radio-televiziji Politika stupili su juče u štrajk zbog neisplaćenih 19 mesečnih zarada, neuplaćenih doprinosa i "nemarnog odnosa rukovodstva prema radnicima".

Predsednik Štrajkačkog odbora RTV Politika Dijana Ivanović kazala je na konferenciji za novinare u NUNS-u da tokom štrajka neće biti emitovanja "živih" emisija, poput "Dana", "Presinga", "Problema", a umesto toga će ići repriza emisije, serije i muzički spotovi. Odluka o štrajku je, prema njenim rečima, doneta na Zboru radnih ljudi, na kojem je bilo prisutno više od 70 novinara zaposlenih u toj medijskoj kući.

"Rukovodstvo nije briga za nas... Na njegovom čelu je Mirko Đekić za koga smo čuli da dugi niz godina nije bio trezan u podne", istakla je Ivanovićeva.

U RTV Politika trenutno radi 150 ljudi, od kojih je 135 zaposleno za stalno, a preostalih 15 honoraraca po ugovoru je poslednju zaradu primilo za mart 2003. godine.

Član štrajkačkog odbora Dragan Nikić ukazao je da reklamni program na RTV Politika zauzima čak 50 odsto ukupnog prostora u programu te medijske kuće.
"Realizacija koju donose tri stalno zaposlena producenta na mesečnom nivou iznosi od milion do milion i 400.000 dinara, sa 15 odsto zastupljenosti u reklamnom prostoru. Ukupan platni fond, sa doprinosima za sve zaposlene, u RTV Politika na mesečnom nivou iznosi oko četiri miliona dinara", rekao je on, dodavši da mu nije jasno zašto pored tih prihoda zaposleni toliko dugo nisu primili plate. On je dodao da je samo u vreme kampanje za gradonačelnika Beograda jedna stranka za mesec dana reklamiranja na toj televiziji platila 600.000 dinara.

Advokat Snežana Đokić ukazala je da je, od osnivanja televizije 1990. godine do prošle godine, niz ljudi radilo bez ijednog dokaza da su zaposleni u toj medijskoj kući.

"To je bio honorarni rad. Međutim, nijedan advokat nije čuo za honorarni rad koji traje 10 godina", kazala je ona.
Prema njenim rečima, nepostojanje ugovora stvaralo je probleme prilikom sudskih procesa, jer nije bilo materijalnih dokaza, već su radnici morali da zovu svedoke da bi dokazali da su stvarno radili na TV Politika.

Predsednik NUNS-a Nebojša Bugarinović ocenio je da je neisplaćivanje zarada jedan od najozbiljnijih načina da se uruši ionako težak položaj novinara.