Studenti beogradskog Filozofskog fakulteta nastavili su štrajk glađu i blokadu redovne nastave, nezadovoljni prelaskom sa starih na nove nastavne planove i programe. Protest je započeo u ponedeljak, 28. decembra, na četvrtom spratu zgrade fakulteta, na Odeljenju za istoriju umetnosti, gde danonoćno boravi pedesetak studenata.

Studenti treće godine istorije zahtevaju bezuslovan upis u četvrtu godinu, vraćanje ranijeg uslova za upis u drugu godinu (šest umesto osam položenih ispita) i reviziju upisa godine u januaru, za studente koji su obnovili prvu i drugu godinu.

Oni traže i vraćanje aprilskog i oktobarskog ispitnog roka, umesto junskog I i septembarskog II, zatim prevod stručne literature na maternji jezik, smanjenje školarine i savremeniju opremu.
U obrazloženju zahteva, studenti koji štrajkuju navode da od marta prošle godine postoji problem prelaska sa starog na nove nastavne planove i programe.

Tako su studenti treće godine, koji su prošle školske godine učili po planu iz 1997, u ovoj godini započeli učenje po planu iz 2002. godine, a studenti koji su obnovili godinu, u oktobru su sa plana iz 1997. počeli da rade po programu iz 2003. godine. Posledica tih propusta je zadržavanje velikog broja studenata na trećoj godini, usled određivanja novih uslova za upis u četvrtu godinu.