Novosadsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 18 pripadnika Nacionalnog stroja. Optuženi su Novosađani Goran Davidović zvani Firer (1975), Radomir Dickov (1975), Miodrag Milikić (1985), Mario Milosavljević (1982), Vanja Radosav (1981), maloletni M.M. (1989), Milan Trbojević (1987) i Vladan Tanasić (1985) iz Petrovaradina (on je pretio svedoku), Goran i Vladimir Đermanović (1982, 1983) iz Rakovca i Miodrag Stefanović (1985) iz Odžaka, Marko Kulačanin (1980) iz Čuruga, Borko Nović (1981) iz Sremske Kamenice, Slavko Bohocki (1981) iz Petrovaradina, Nikola Karalić (1983) iz Sremske Mitrovice, Nebojša Milankov (1980) iz Đurđeva, Nikola Pjevač (1983) iz Bukovca i Marinko Vasiljev (1985) iz Silbaša.

Optužnima se stavlja na teret da su 09. novembra, na Svetski Dan borbe protiv fašizma, u Novom Sadu, oko 19:50, upali na tribinu na Filozofskom fakultetu, u nameri da afirmišu stavove i program neregistrovane organizacije "Nacionalni stroj", čiji su aktivisti, a koja se zalaže "za superiornost bele rase u celini", "puna građanska prava državljana SCG koji su lojalni našoj državi i pripadnici bele arijevske rase, dok bi državljani ne bele rase i rasno mešani imali određeni status i ograničena prava i bili oslobođeni građanskih dužnosti", za srpsku državu u kojoj će jedno od osnovnih načela biti "rasno-biološka zaštita naroda", koja veruje u biološku nejednakost kako među pojedincima tako i među rasama i "preporod srpske nacije u veličini slovenskog arijevskog nasleđa, pretežno dinarskog podrasnog tipa", što je sve predviđeno Programom Nacionalnog Stroja.

U optužnici dalje stoji da su oni organizovano i po prethodnom dogovoru, dobivši uputstva od okrivljenog Gorana Davidovića zvanog Firer i Goran Đermanović, kao organizovana grupa, jednoobrazno obučenih u crno i vrlo kratko ošišanih, došli na Filozofski fakultet, gde su zlostavljanjem i ugrožavanjem sigurnosti prisutnih izazivali nacionalnu i rasnu netrpeljivost među narodima i nacionalnim manjinama koji žive na teritoriji SCG, kod prisutnih na tribini izazvali osećaj straha i ugroženosti, kao i kod svih građana koji su videli snimak sa skupa koji je bio emitovan u sredstvima javnog informisanja.

Optuženi su tom prilikom između ostalog, udarili šamar jednom od organizatora tribine, Zoranu Petakovu, pred svim prisutnim, vređali posetioce tribine rečima: "komunistički retardi, ustaše, smrdljivi pacovi..." uputili niz uvreda prof. Milenku Peroviću na nacionalnoj osnovi, demonstrilali agresivnost i nasilje prema prisutnima rečima "komunistički pacovi, ustaše,džukele, pacovi, ustaške svinje, komunjare smrdljive, idite u Ameriku jevrejske sluge itd", gurnuli kamermana Iliju Kuzmanovića, bacali letke neregistrovane organizacije kojoj pripadaju, sa naslovom "O takozvanim "antifašistima"... Komunističkim pacovima", te je na samom izlazu jedan optuženi ozbiljno pretio prof. Peroviću i njegovom sinu Milošu.