Sindikat Elektroprivrede Srbije, „Elektromreže“ i „Podzemne eksploatacije“ najavio je da će danas i u naredna dva dana organizovati jednočasovni štrajk zbog neisplaćenog dela zarada za prošlu i pretprošlu godinu.

U Sindikatu EPS-a kažu da će tokom štrajka, koji će danas, sutra i u četvrtak trajati od 9 do 10 sati ujutru, poštovati minimum procesa rada. U tom sindikatu naglašavaju da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, od petka, 13. januara, totalno obustaviti sve aktivnosti.

Povod za štrajk je, kako navode u EPS-u, neisplaćeni deo zarada za 2004. i 2005. godinu i nepostizanje dogovora sa Vladom Srbije o vrednosti radnog sata za 2006. godinu.

Rudari devet rudnika sa podzemnom eksploatacijom u Srbiji takođe će od danas pa do četvrtka organizovati jednosatnu obustavu rada od 7 do 8 časova.

- Obustava rada je upozorenje Vladi Srbije, jer smo mi još pre nekoliko meseci najavili štrajk, a ukoliko zahtevi ne budu prihvaćeni, biće razmotrene radikalnije mere štrajka. Okupićemo oko 4.300 zaposlenih u rudnicima i pozvaćemo nadležne ministre da dođu u Resavicu. Druga opcija je da krenemo u Beograd i tamo zatražimo svoje zarade - ističe Raka Miletić, predsednik Sindikata JP PEU „Resavica“. Po njegovim rečima, rudari će zatražiti hitan sastanak sa ministrima Lalovićem, Naumovim i Dinkićem.

- Plan restrukturiranja rudnika poštuje se samo u delu otpuštanja zaposlenih, dok su investicije zapostavljene. Do sada je iz rudnika otišlo 800 zaposlenih, a od planiranih 300.000.000 dinara za investicije u 2005. godini ni dinar nije izdvojen - kaže Miletić.