Rudari prve smene u javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja (JP PU) Srbije jutros su bili u jednosatnom štrajku 'zbog neuvažavanja osnovnih štrajkačkih zahteva od 22. decembra 2005.', izjavio je predsednik štrajkačkog odbora i predsednik glavnog odbora sindikata JPPU Raka Miletić.

Prema njegovim rečima, štrajkaće i rudari druge i treće smene svih osam rudnika, a jednosatne obustave rada bez ugrožavanja kontinuiranog rada biće nastavljene i sutra i u četvrtak kada će centralni štrajkački odbor JPPU usvojiti algoritam od 13. januara istakao je Miletić.

Odluku o štrajku glavni odbor sindikata doneo je juče u Resavici, a rudari traže 'isplatu razlika zarada za 2005. i ugovaranje vrednosti radnog časa za 2006., regulisanje medjusobnih odnosa JP PU i elektroprivrede Srbije (deobni bilans), regulisanje doprinosa za 2004. i 2005. godinu, poštovanje zaključaka republičke Vlade od 22. oktobra 2004. godine za finansiranje investicija u 2005. godini, kao i da učesnici u štrajku ne snose nikakve posledice'.