Predstavnici sindikata Elektroprivrede Srbije i Vlade okončali su današnji sastanak, ali će sutra ipak biti nastavljen jednočasovni štrajk radnika EPS-a, Elektromreže Srbije i Podzemne eksploatacije uglja, izjavila je portparol sindikata EPS-a Đina Trišović. Ona je kazala da će sutra biti napravljen nacrt sporazuma sa ciljem regulisanja vraćanja duga zaposlenima u kompanijama, koji bi trebalo da bude isplaćen odmah.

Predstavnici sindikata Elektroprivrede Srbije pregovarali su danas sa predstavnicima Vlade o spornim pitanjima koja su razlog stupanja u štrajk radnika EPS-a, Elektromreže Srbije i Podzemne ekspolatacije uglja. Radnici sve tri kompanije štrajkovali su jutros od devet do 10 sati, zbog neisplaćenog dela zarada za 2004. i 2005. godinu i nepostizanja sporazuma o vrednosti radnog časa za ovu godinu.

Izvor

__

Број:
Датум: 9. јануар 2006. године


Штрајкачким одборима
у саставу Електропривреде Србије


Предмет: Обавештење бр. 2 Централног штрајкачког одбора


Поштовани,

На данашњој седници Централног штрајкачког одбора разматран је предлог Владе Републике Србије да се замрзну штрајкачке активности до краја фебруара, с тим што би Влада РС у наредном месецу дала предлог решења захтева синдиката.

Централни штрајкачки одбор је размотрио и одбио овај предлог Владе Републике Србије, те је донео одлуку којом је позвана Влада РС и ресорни министри да одмах и без одлагања ступе у непосредне преговоре са Синдикатом ЕПС, као и да одмах дају конкретан предлог за решење штрајкачких захтева.

Захтев Владе РС да се замрзну штрајкачке активности је одбијен од стране Централног штрајкачког одбора.

СВЕ ШТРАЈКАЧКЕ АКТИВНОСТИ СЕ НАСТАВЉАЈУ У СКЛАДУ СА АЛГОРИТМОМ КОЈИ ЈЕ УТВРДИО ЦЕНТРАЛНИ ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ШТРАЈКАЧКИХ ОДБОРА У ДЕЛОВИМА ЕПС!

Председник Централног
Штрајкачког одбора
Мирослав Величковић

Izvor


Nove informacije: Počeli pregovori vlade i radnika EPS-a

Beograd - Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije, Elektromreže i Podzemne eksploatacije uglja nisu prihvatili predlog Vlade Srbije da zamrznu štrajk do kraja februara. Oni su juče održali prvu jednosatnu obustavu rada. Sindikalci će danas i sutra nastaviti da po jedan sat dnevno štrajkuju, a od petka najavljuju radikalnije akcije ako sa vladom ne postignu dogovor o vraćanju zaostalih plata iz 2003. i 2004. i vrednosti radnog sata za ovu godinu. Prvi razgovor sindikalaca sa predstavnicima vlade počeli su juče u 16 sati.

U sindikatima su potvrdili juče da je obustava rada ispoštovana u svim delovima Elektroprivrede. Oni tvrde da su od petka moguće i restrikcije struje, ali i blokade puteva. "Država je protivno zakonu odredila minimum procesa rada u slučaju štrajka, tako da može doći do ozbiljnih nesuglasica", kaže Miroslav Veličković, predsednik Sindikata EPS-a. On naglašava da su prvi dani štrajka namerno blagi i da deluju kao opomena.

"Postavljene planove o proizvodnji uglja i struje ispunjavamo pre rokova i valjda je normalno da imamo adekvatne plate. Tražimo da nam se vrati jedna ipo plata koju nam država duguje i što su svojim potpisima obećali ministri sadašnje, ali i prethodne vlade. Namera ovih sporazuma je bila da se samo održi tempo povećanja zarada u odnosu na rast inflacije. Takođe, ne prihvatamo da nam se ove godine plate povećavaju za 6,5 odsto, već u iznosu projektovane inflacije od oko 9,3 odsto ", objasnio je Veličković. Prema njegovim rečima, pre nekoliko godina odnos prosečne plate u EPS-u i plate u privredi Srbije bio je 2,3 prema jedan, a sada je jedan prema 1,4.

Izvor