Pančevo - Radnici Mlekare Pančevo organizovali su juče jednočasovni štrajk upozorenja nezadovoljni efektima privatizacije fabrike. Štrajk su podržali i mali akcionari, tako da su se juče između devet i 10 časova, zaustavivši proizvodnju, radnici okupili iza fabričke kapije, a ispred nje mali akcionari i bivši radnici kojima nisu isplaćene otpremnine.

Prema rečima Boška Antevskog, predsednika Sindikata Mlekare, radnici su stupili u štrajk jer im nisu isplaćene plate ni putni troškovi nekoliko meseci unazad, nije ispunjen socijalni program ni posle šest meseci od otpuštanja radnika proglašenih tehnološkim viškom. Od avgusta 2004. do maja 2005. godine nisu uplaćivani doprinosi za PIO, a krediti i druga odbijanja radnicima od plate su prikazivani na platnim listićima, dok u stvarnosti nije ništa uplaćeno. To je dovelo do toga da su se mnogi zaposleni našli pred sudom zbog neplaćenih računa za robu uzetu na kredit.

- U Mlekari trenutno radi 210 radnika, a pedeset ih je pre šest meseci napustilo fabriku uz obećanje da će dobiti otpremnine. Radnici su nezadovoljni i zato što proizvodnja svakodnevno opada, jer više ni proizvođači mleka ne žele da isporučuju mleko zbog neplaćenih obaveza prema njima za poslednjih osam meseci. Direktor prikazuje podatke da je Mlekara poslovala za oko 20 odsto bolje nego u 2004. godini, što je nelogično, jer nam je povraćaj mleka i mlečnih proizvoda sve veći, a proizvodnja svakodnevno opada - kaže za Danas Antevski. On dodaje da je bivši direktor Amet Murati, podneo ostavku krajem decembra, a od tada je novi direktor Goran Ljubičić, većinski vlasnik Mlekare s kojim su se sindikalci sastali. Direktor je puno obećavao, ali je na kraju napustio fabriku i više se nije pojavljivao zbog čega su radnici doneli odluku da stupe u štrajk.

S obzirom na to da je Ljubičić nagovestio da bi do 23. januara bilo moguće da ispuni deo zahteva, Antevski kaže da će se do tog datuma svakodnevno organizovati jednočasovni protesti, nakon čega planiraju da krenu u generalni štrajk. Kako kaže, činjenica da je ovo prvi štrajk u višedecenijskoj istoriji Mlekare Pančevo govori u prilog tome da je "dogorelo do nokata".

Mali akcionari traže poništenje privatizacije

- Ljubičić je većinski vlasnik mlekara u Pančevu, Nišu, Senti, Kragujevcu i Pirotu i svuda jednako posluje. Ne plaća radnicima, proizvodnja je na minimumu, ne plaća proizvođačima mleka. Dok nije prošla kontrola Agencije za privatizaciju, u prvih godinu dana po privatizaciji, Mlekara Pančevo je relativno normalno radila. Od tada sve je puno nepravilnosti o čemu svedoče i brojne opomene Agencije za privatizaciju zbog neispunjenih obaveza preuzetih kupoprodajnim ugovorima. Zato ćemo biti uporni u nastojanju da se raskine kupoprodajni ugovor sa Ljubičićem koji je Mlekaru kupio u februaru 2004. godine - kategoričan je Mileta Popović, regionalni poverenik Udruženja malih akcionara u Pančevu.

Izvor