Beograd - Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije i juče je održao jednočasovni štrajk upozorenja a takav vid protesta biće prisutan do srede 18. januara kada bi sa Vladom Srbije trebalo da bude potpisan Nacrt sporazuma kojim će biti regulisana isplata duga zaposlenima u elektroenergetskom sektoru.

Portparol Sindikata radnika EPS Đina Trišović izjavila je za Danas da je odlučeno da se štrajkačke aktivnosti ne radikalizuju što znači da se potrošači neće suočiti sa restrikcijama, iako će štrajkački odbori i dalje obavljati pripreme za eventualnu radikalizaciju štrajka. Sporazum koji su sindikalci sa predstavnicima Vlade Srbije postigli u ponedeljak predviđa da se najveći deo zaostalih zarada isplati odmah. Tokom razgovora sa predstavnicima vlade dobijeno je obećanje da će biti isplaćene zarade iz 2005. godine, ali obaveze prema zaposlenima u EPS iz 2004. godine vlada ne priznaje, uz obrazloženje da je taj sporazum sačinjen sa bivšom vladom.

Sindikalci ne prihvataju ovakav odgovor predstavnika Vlade i tvrde da su dogovor o isplati neisplaćenih zarada iz 2004. potpisali i sa aktuelnim ministrima finansija i energetike - Mlađanom Dinkićem i Radomirom Naumovim. Sindikat radnika EPS procenjuje da je dug iz 2004. godine "težak" oko 570 miliona dinara, a za 2005. godinu oko 2,2 milijarde dinara, što u proseku iznosi oko 1,5 zaradu po radniku.

Izvor