Beograd - Radio Beograd uključiće se večeras od 20.30 do 20.45 časova u međunarodno obeležavanje 90-godišnjice avangardnog umetničkog pokreta dadaizma, emitovanjem zvučnog performansa "Trans DADA Ekspres", čiji je autor reditelj Arsenije Jovanović. U ovaj projekat, čiji je koordinator Evropska radio unija "Ars Akustika", uključene su brojne evropske i svetske radio stanice, koje su angažovale istaknute umetnike, kompozitore i medijske stvaraoce da budu autori zajedničkog programa.

Za datum obeležavanja jubileja izabran je 17. januar - "Rođendan umetnosti", odnosno dan kada je 1963. godine umetnik Robert Filu izjavio da je "umetnost rođena tačno pre milion godina, kada je neko ispustio sunđer u vedro s vodom". Radio Beograd će se u "Proslavu rođendana umetnosti", odnosno jubileja dadaizma, uključiti uživo večeras od 20.30 do 20.45 časova, emitovanjem zvučnog performansa koji će biti izveden uživo u Rimskom bunaru na Kalemegdanskoj tvrđavi.

U programu će učestvovati: Dragoljub Đuričić i Akaš Bat (glas i udaraljke), Radmila Urošević i Nataša Vlašković (soprani), Veljko Nikolić i ansambl "Institut" (duvački instrumenti i udaraljke), Vokalni kvartet RTS-a i Dečja dramska grupa Radio Beograda. Među izvođačima su i Miomir Ristić (violončelo), Ilinka Čolić (violina), Goran Grbić (truba) i Ljubomir Dimitrijević (duvački instrumenti).

U februaru 1916. godine otvoren je "Volter kabare" u Cirihu, koji je postao i mesto rođenja DADA pokreta. Kao i današnja mreža "Ars akustika", dadaizam je od samog početka bio pokret međunarodnog karaktera - raširen po celom svetu. Centri dadaizma otvarali su se širom sveta, od Njujorka, Pariza, Berlina, sve do Rumunije, Mađarske, Zagreba, Novog Sada, Subotice, pa čak i Južne Amerike. Dadaisti su razvili novi pristup umetnosti korišćenjem tehnike montaže, kolaža, bruitizma, simultanosti i konfekcije. U duhu tog pokreta rođen je i koncept "Večne mreže" Roberta Filua o globalnom povezivanju umetnosti. Nakon Filuove smrti, 1987. godine, taj koncept inspirisao je medijske stvaraoce da organizuju godišnje proslave "Rođendana umetnosti", šaljući "art poklone" poštom, faksom, Internetom. Dva glavna punkta - u Beču (ORF) i Stokholmu (SR) skupiće priloge i opskrbiti dva satelitska kanala Evropske radio unije, "Ravel" i "Verdi", preko kojih će biti emitovan program.

Izvor