Sreda, 13. jul - Saopštenje zaposlenih u "Napredu"


Šestog dana štrajka zaposlenih u valjevskom nedeljniku “Napred”, koji zahtevaju smenu novopostavljenog
direktora Jovana Bugarskog, došlo je do zatezanja situacije. Pored brojnih primera kršenja zakona (o štrajku, javnom informisanju, pa i krivičnog zakona) Jovan Bugarski angažovao je i privatno obezbedjenje, agenciju
“Doberman”. Pripadnici te agencije, jutros u 7.30 nisu dopustili zaposlenima da uđu u prostorije “Napreda”,
odnosno u Redakciju. Policija je rekla da u radne prostorije 15 radnika "Napreda" koji su u štrajku mogu ući samo sa sudskim nalogom. Inspekcija rada je takođe dolazila, konstatovala situaciju i napravila zapisnik.

Iako smo o novonastaloj situaciji obavestili nadležne u Opštini, odnosno formalnog osnivača, od njih nikakvih reakcija nije bilo. Predsednik Opštine Jovan Tomić nije bio dostupan, a Miroslav Vuković, predsednik SO Valjevo, inače advokat, obavestio nas je da ima zakazana suđenja, te za poslove iz nadležnosti predsednika SO Valjevo, očigledno, nema vremena.

Zaposleni u “Napredu” opravdano su zabrinuti za svoju bezbednost jer je direktor agencije “Dobreman” i, kako
smo nezvanično saznali, jedan od njenih vlasnika, Dejan Ivanković Gračanin, protiv kojeg se vodi krivični postupak zbog pokušaja ubistva. Ivanković je jutros bio na ulaznim vratima zgrade “Napreda” i Radio
Valjeva. Inače, prema informacijama iz valjevskog SUP-a i Okružnog suda Ivanković je, 7. avgusta 2003. godine, pokušao ubistvo Branislava Antonijevića, zvanog Bane Badžin u Dušanovoj ulici u Valjevu. Protiv Ivankovića podignuta je optužnica zbog pokušaja ubistva 14. oktobra 2003. godine, ali do danas nije zakazano ni jedno suđenje.

Pripadnici agencije “Doberman” izjavili su policajcima da ne poseduju oružje, mada zaposleni u “Napredu” u to
sumnjaju.

Konferencija za novinare zaposlenih u “Napredu” povodom svih događaja vezanih za štrajk bice u petak,
u 12 sati, na Desankinom trgu.