Beograd - Zaposleni u Elektroprivredi Srbije, Elektromreži Srbije i Podzemnoj eksploataciji održali su obećanje i juče su proizvodnju električne energije smanjili za deset odsto, dok su šalteri elektrodistributivnih preduzeća dva sata bili zatvoreni. Pregovarački tim Vlade Srbije izašao je u susret zahtevima sindikalaca i juče su počeli pregovori koji bi trebalo da ponude rešenja za sporna pitanja. Do zaključenja prvog izdanja našeg lista ishod pregovora nije bio poznat, ali sindikalci kategorički tvrde da će sa protestom nastaviti do ispunjenja svih zahteva. Sindikalci sporazum ne prihvataju jer nisu zadovoljni dinamikom isplate zaostalih zarada, koje bi po predlogu Vlade trebalo da dobiju tek sledeće godine, a poručuju da na adekvatan način nije rešeno ni pitanje vrednosti radnog sata za 2006. godinu.

Da je tvrdnja predsednika Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije Miroslava Veličkovića da će, ukoliko potrošnja struje bude velika, poslovodstvo EPS biti prinuđeno da uvozi električnu energiju, bila tačna potvrdili su i nadležni u EPS koji naglašavaju da to može da predstavlja ozbiljan problem imajući u vidu činjenicu da je potrošnja električne energije pre nekoliko dana dostigla čak 143 miliona kilovat sati, ali da i pored toga ne planiraju redukcije.

Republički ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov izjavio je za Radio Beograd 202 da i pored toga što je isporuka gasa smanjena i što je EPS smanjio proizvodnju struje za deset odsto redukcija neće biti.

- I ranije se dešavalo da se, kada pada temperatura i kada nema dovoljno gasa, prelazi na alternativna goriva u elektranama i toplanama. Ne očekujem da će biti restrikcija, jer postoje krizni štabovi koji prate energetsku situaciju. Osim toga Vlada Srbije je spremna da iznađe rešenje u razgovorima sa predstavnicima Sindikata radnika EPS koje bi zadovoljilo i jednu i drugu stranu. To ne znači da će svi zahtevi sindikalaca biti ispunjeni, već da će biti dogovoreno kako da se obaveze regulišu. Ne mogu ništa da kažem konkretnije, jer ne znam koji su konkretno zahtevi Sindikata radnika EPS - ističe Naumov.

Izvor