Sindikati Elektroprivrede Srbije, Elektromtreže Srbije i Podzemne eksploatacije saopštili su večeras da će nastaviti štrajk jer Centralni štrajkački odbor nije prihvatio nacrt sporazuma o rešavanju zahteva koji im je ponudila Vlada Srbije.

Kako je rečeno u sindikatu EPS-a, Centralni štrajkački odbor nije prihvatio nacrt sporazuma jer se ne slaže sa pojedinim stavkama teksta. Centralni štrajkački odbor je dopunio predloženi sporazum, uputio ga večeras Vladi Srbije na usvajanje, a odgovor se očekuje do ponedeljka u podne.

Portparol sindikata EPS-a Đina Trišović kazala je da će sindikati EPS-a, EMS-a i Podzemne eksploaticije sutra nastaviti štrajk koji podrazumeva i smanjenje proizvodnje struje za deset odsto. Ona je dodala da će u utorak biti održana proširena sednica Centralnog štrajkačkog odbora, kada će biti utvrdjen dalji tok štrajka.

Radnici EPS-a, EMS-a i Podzemne eksploatacije od 10. januara svakog radnog dana od 9 do 10 sati organizovali su štrajkove upozorenja zbog neisplaćenog dela zarada za prošle dve godine i nepostizanja dogovora o ceni radnog sata za 2006. godinu.

Sindikati ta tri preduzeća su juče i danas pojačali štrajkačke aktivnosti i smanjili proizvodnju struje za deset odsto, na dva sata zatvorili šaltere 'Elektrodistribucije' i obustavili redovne remonte prenosnog sistema.

Izvor