Četvoro anarhista/kinja je uhapšeno u ponedeljak nakon što su na kratko oteli olimpijsku baklju od italijanske atletičarke Eleonore Berlande dok je nosila baklju na njenom prolasku kroz severno-italijanski grad Trento. Trkači koji su pratili plamen su zgrabili baklju i vratili je natrag.

Četvoro anarhista iz obližnjeg grada Roverta, Masimo, Daniele, Daniela i Juan, uhapšeni su i optuženi za krađu, nanošenje povreda, nasilje i pružanje otpora. Drugovi anarhista su distribuirali letke u vezi sa hapšenjima i eksploatacijom, represijom i industrijskom ekspanzijom koji su povezani sa Olimpijadom (brza pruga između Italije i Francuske, militarizacija gradova i dolina, eksploatacija rada imigranata pod pretnjom deportacije, i reklamiranje multinacionalnih korporacija koje pljačkaju i zagađuju resurse).

Neki korporativni mediji su greškom povezali anarhiste koji su omeli nošenje baklje sa "Neposlušnima" (Disobidienti), misleći na protestnu organizaciju koja nije anarhistička i koja ima zategnute odnose sa anarhistima.

Zimske olimpijske igre 2006. će se održati u Torinu, Italiji, u februaru.

Izvor