Zambijski rudari, zaposleni u rudnicima bakra, tokom štrajka su izazvali nerede, otimali imovinu kompanije i kamenovali visokog činovnika, sve nakon neuspešnih pregovora sa upravom oko boljih plata.

Štrajk, u tri rudnika i topionici, će osakatiti ovonedeljnu proizvodnju bakra u ovoj afričkoj državi.

Lokalni šef policije je rekao da su radnici firme "Rudnici bakra Konkola" (RBK) - koja je vlasnik dva od tri kopa koji su u štrajku - otimali imovinu kompanije i uništili zgradu privatne škole (vlasništvo RBK) u neredima koji su trajali sve do kasno u noć.

Oni su takođe kamenovali visokog činovnika Konkole, koji je zadobio povrede noge. Policija je uhapsila 31 osobu i traga za još njih.

Policijsko pseto je izjavilo da je do sada povraćeno nekoliko ukradenih kompjutera i određena količina otete kancelarijske opreme.

Radnici u RBK-ovim rudnicima zahtevaju povećanje plate za 100 posto, ali su pregovori propali budući da menadžment nije hteo da ide dalje od povišice od 30 posto.

Radnici trećeg kopa - u većinskom vlasništvu kineskih Čambiši rudnika - su se u četvrtak priključili štrajku radnika u RBK-ovim rudnicima i topionici.

RBK je u većinskom vlasništvu britanske firlme Vendeta Resources Ltd.

Štrajk će najveroatnije onemogućiti dostizanje cilja Zambijske buržoazije o proizvodnji 500,000 tona bakra ove godine.

RBK-ovi vlasnici kažu da štrajkovi kompaniju koštaju 600 tona bakra svakog dana.

Radnici u Čambiši rudnicima zahtevaju povećanje plate od 50 posto, dok im menadžment nudi povećanje od samo 10 posto.