MEĐUNARODNA SOLIDARNOST:

DANAS SEVILJA I BEOGRAD, SUTRA ČITAV SVET!Tragična ekonomska situacija u kojoj se danas nalaze radnice i radnici u Srbiji, milioni nezaposlenih, bestidno niske plate, nikakva zaštita na radu, kriminalni odnos gazda prema zaposlenima, vrlo često mogu za rezultat imati depresiju, gašenje osećaja solidarnosti i potpuno gubljenje iz vida situacije na globalnom planu. Od toga nema veće prepreke radničkoj slobodi! Danas, u vreme globalizovanog kapitalizma, borba radnika i radnica u Srbiji je istovremeno borba radništva čitavog sveta. Isto treba da važi i u obrnutoj situaciji. Kada je stotine hiljada ljudi u Srbiji nezaposleno, i kada još hiljadama prete otkazi, nekoga može začuditi poziv na solidarnost sa otpuštenim radnicima u Španiji. No, to čuđenje može biti rezultat isključivo odbijanja da se prihvati ono što smo malopre rekli.

Više od dva meseca se radnici automehaničarske firme AUSSA u Sevilji, članovi Nacionalne konfederacije rada (CNT), nama sestrinske organizacije u Španiji, nalaze u neprekidnom štrajku. Štrajk se vodi sa zahtevom za vraćanje na posao jednog broja članova CNT-a koji su zbog sindikalne aktivnosti i organizovanja štrajkova sa zahtevima za bolje radne uslove otpušteni nakon prethodnog štrajka. Radnici u štrajku su, između ostalog, osam dana štrajkovali glađu zaključani u lokalnu katedralu. Svakog dana, od ponedeljka do petka, naši drugovi u Španiji organizuju proteste i blokade ulica Sevilje. Policija koja se oduvek nalazila u službi gazda, maltretira članove sindikata redovnim privođenjima radi identifikacije. Nakon toliko dana štrajka, naši drugovi i drugarice su ipak odlučni da izdrže do kraja, iako finansijski i svaki drugi pritisak postaje sve jači. Zbog toga je svaki znak solidarnosti sa njima, ma koliko mali bio, od neizmerne važnosti za snaženje njihovog morala.

Kao što je čitav slobodarski radnički pokret širom sveta reagovao na represiju protiv naših članova, i kao što će uvek u budućnosti to činiti, i mi danas, u Beogradu, pokazujemo solidarnost sa našim drugovima u Španiji. Ne smemo dozvoliti da gazde pobeđuju bilo gde!


ŽIVEO CNT!


ŽIVELA MEĐUNARODNA SOLIDARNOST!