Beograd - Sindikat železničara Srbije će u utorak 14.februara organizovati protest zbog niskih zarada zaposlenih i otpuštanja radnika koji su javno kritikovali stanje u preduzeću - saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Prema rečima Vukašina Cvetkovića, predsednika Sindikata železničara Srbije protest, na kome se očekuje prisustvo oko 2.000 železničara, počeće u 11 sati ispred Upravne zgrade Železnica Srbije, nakon čega će demonstranti krenuti u protestnu šetnju pored zgrade Vlade Srbije i Predsedništva Srbije do Trga Nikole Pašića gde će miting biti završen.
- Tražimo povećanje zarada, izradu socijalnog programa za 3.000 radnika koje je poslovodstvo proglasilo viškom, uključivanje Vlade Srbije u rešavanje nagomilanih problema, podelu akcija zaposlenima i smenu svih odgovornih rukovodilaca Železnica Srbije - istakao je Cvetković.

On je dodao da je pre nekoliko dana uručen otkaz, a potom i zabranjen ulazak u zgradu Železnica Milanu Cvejiću, bivšem članu Upravnog odbora Železnica Srbije i sindikalnom aktivisti koji se protivio nabavci spornih lokomotiva iz Švedske.

- Ukoliko naši zahtevi ne budu prihvaćeni, organizovaćemo generalni štrajk. U našem štrajkačkom fondu koji je formiran 1997. godine, imamo oko milion evra što je suma sasvim dovoljna za kvalitetno organizovanje generalnog štrajka i isplaćivanja štrajkačkih dnevnica svima onima koji su u protestu - kaže Cvetković.

On je naglasio da sindikalci novac iz svog štrajkačkog fonda drže u više banaka, a ne samo u Kreditno-eksportnoj banci kojoj je zabranjen rad. Sindikat železničara Srbije, tvrdi Cvetković, neće biti oštećen ni u slučaju da Kreditno-eksportna banka ode u stečaj,pošto će šteta biti nadoknađena iz stečajne mase.

Izvor