Kragujevac - Radnici fabrika kragujevačke "Zastave" 7. marta ponovo će izaći na ulice. Zaposleni u ovoj fabrici nezadovoljni su rezultatima dosadašnjih pregovora s Vladom Srbije o nastavku subvencionisanja proizvodnje.

Predstavnici sindikata Fabrike automobila, "Kamiona" i Fabrike oružja kažu da su radnici kragujevačkog giganta nezadovoljni što ministri Mlađan Dinkić, Velimir Ilić i Slobodan Lalović nisu ispunili obećanja iz maja prošle godine.

Ministarska trojka obećala je tada pomoć od 15 miliona evra za modernizaciju pogona u Fabrici automobila, tačnije pare za opremanje traka za sklapanje "punta". Velimir Ilić, Mlađan Dinkić i Slobodan Lalović obećali su i kredite i subvencije za "Namensku" i Fabriku kamiona.

Kako kažu sindikalni lideri, vlada nije spremna da pronađe adekvatna rešenja za probleme u "Zastavinim" preduzećima, pa su juče na sastanku rešili da 7. marta otvore sezonu uličnih protesta. Očekuju da će time izvršiti pritisak na vladu i ministre da održe reč. Bez pomoći države, nije moguće ostvariti planiranu proizvodnju, poručuju sindikalci.

Protesti će najpre biti organizovani ispred Skupštine grada Kragujevca, a zatim i u Beogradu ispred Vlade Srbije i republičke skupštine.
Sindikalcima je ponudio podršku i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Izvor

Vezani članci

Sidnikalne birokrate oštetile radnike "Zastave" za 40,000,000 evra (5. 11. 2005)

Hapšenje "radnika otporaša" iz Kragujevca (15. 8. 2005)