Beograd - Ukoliko Vlada Srbije do 31. marta ne konstituiše Nacionalni prosvetni savet, zatim ne poveća zarade prosvetnih radnika u 2006. godini za najmanje 35 odsto i striktno ne poštuje odredbe Posebnog kolektivnog ugovora, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije stupiće u štrajk. Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da ako se ne ispune ovi zahtevi, škole 3. aprila neće imati prvi čas u obe smene.

- Zatim, 11. aprila škole neće raditi prva dva časa u obe smene, 19. aprila prva tri časa, 5. maja đaci neće imati četiri časa, a 12. maja potpuno ćemo obustaviti nastavu. Unija zahteva hitno konstituisanje i zasedanje Nacionalnog prosvetnog saveta radi donošenja nacionalne strategije obrazovanja koja će sadržati i veća izdvajanja za obrazovanje u skladu sa evropskim standardima. Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete i sporta ne poštuju Zakon o radu i Poseban kolektivni ugovor jer još nije utvrđena cena rada prosvetnih radnika za 2006. godinu iako je rok za utvrđivanje bio 15. novembar. Ministar finansija je najavio sastanak za kraj februara, a prosvetari nisu dobili ni jubilarne nagrade - objašnjava Erdelji.

Ukoliko se ovi zahtevi ne ispune do 31. marta, Unija će, u skladu sa ustavnim i zakonskim pravima, iskoristiti štrajk kao sredstvo sindikalne borbe i tako će sprovesti štrajk upozorenja.

Izvor