Beograd - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije stupiće u štrajk ukoliko Vlada Srbije do 31. marta ne konstituiše Nacionalni prosvetni savet, ne poveća zarade prosvetnih radnika u 2006. godini za najmanje 35 odsto i striktno ne poštuje odredbe Posebnog kolektivnog ugovora. Leonardo Erdelji, predsednik Unije, kaže da, ako se ne ispune ovi zahtevi, škole 3. aprila neće imati prvi čas u obe smene.

- Posle ovoga, već 11. aprila škole neće raditi prva dva časa u obe smene, 19. aprila prva tri časa, 5. maja đaci neće imati četiri časa, a 12. maja potpuno ćemo obustaviti nastavu. Unija zahteva hitno konstituisanje i zasedanje Nacionalnog prosvetnog saveta radi donošenja nacionalne strategije obrazovanja koja će sadržati i veća izdvajanja za obrazovanje u skladu sa evropskim standardima - kaže Erdelji.

Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete i sporta, ne poštuju Zakon o radu i Poseban kolektivni ugovor jer još nije utvrđena cena rada prosvetnih radnika za 2006. godinu. Rok je bio 15. novembar, a ministar finansija je najavio sastanak za kraj februara. Erdelji navodi i da prosvetari nisu dobili ni jubilarne nagrade i ukoliko se zahtevi ne ispune do 31. marta, Unija će sprovesti štrajk upozorenja.

Izvor