Zaposleni u psihijatrijskim bolnicama u Srbiji 16. marta započinju štrajk


Traže specijalni dodatak na plate


Beograd - Zaposleni u psihijatrijskim ustanovama 16. marta stupiće u štrajk zahtevajući uvođenje psihijatrijskog dodatka od 30 odsto za osoblje u bolnicama koje je svakodnevno u neposrednom kontaktu sa pacijentima. Saglasnost o štrajku postigli su predstavnici svih sindikata u sedam specijalizovanih psihijatrijskih bolnica u Srbiji - Laza Lazarević, Institut za bolesti zavisnosti i Institut za psihijatriju KCS u Beogradu, Gornja Toponica u Nišu, kao i ustanove u Kovinu, Vršcu i Novom Kneževcu.

Prema rečima Gorana Mladenovića, predstavnika Granskog sindikata Nezavisnost u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici Laza Lazarević jedini zahtev štrajkača je psihijatrijski dodatak, koji su zaposleni u ovim ustanovama imali do 1984. godine, zbog teških uslova rada, svakodnevnog stresa i suočavanja s agresivnim pacijentima i negativnog uticaja ovog stresnog posla na zdravlje zaposlenih. Mladenović napominje da je o štrajku pre dva dana obavešteno Ministarstvo zdravlja sa kojim sindikat već četiri godine pregovara o uvođenju psihijatrijskog dodatka.


- Već godinama upozoravamo i na to da je stanje u psihijatrijskim bolnicama loše, da nema dovoljno medicinskih radnika i obezbeđenja na broj pacijenata i da su učestali napadi na zaposlene. Nakon tragičnog događaja smrti trojice pacijenata, koji su bili na lečenju u Padinskoj Skeli, kompletna odgovornost se prebacuje samo na zaposlene, a upozoravali smo da do takvih događaja može doći - ističe Mladenović.
Koliko je stresan i odgovoran posao u psihijatrijskim bolnicama najbolje ilustruje podatak da je od 10. decembra prošle godine do 6. marta kroz Institut za psihijatrijske bolesti "Laza Lazerević" prošlo 111 pacijenata koje je na prijemno odeljenje dovela policija. "To su veoma agresivni pacijenti koji moraju da budu prisilno hospitalizovani i mi smo jedina ustanova u Beogradu zadužena za prijem takvih bolesnika", navodi sagovornik Danasa. On, takođe, kaže i to da će sindikalci iz ovih sedam ustanova, ukoliko zahtev ne bude ispunjen, naći način da radikalizuju štrajk, a planirano je i protestno okupljanje.

Izvor