Beograd - Sindikat obrazovanja Srbije najavio je juče štrajk ukoliko ministarstva finansija i prosvete do 31. marta ne ispune njihove uslove o povećanju zarada za ovu godinu. Branislav Pavlović, predsednik SOS, rekao je da prosvetari traže rebalans republičkog budžeta kako bi se obezbedilo više novca za plate zaposlenih u obrazovanju.

- Hoćemo da prvo povećanje plata bude najkasnije u aprilu, a da poslednje povećanje u novembru bude veće od pet odsto, da se poštuje Protokol potpisan u novembru 2005. godine za zaposlene u višem i visokom obrazovanju, zatim da ukupno povećanje cene rada u 2005. i 2006. godini bude nekoliko procenata iznad inflacije (iznad 30 odsto) i da se fakultetima i višim školama refundiraju sredstva za osmomartovske nagrade od 3.000 dinara. Nezadovoljni smo pregovorima o ceni rada za ovu godinu jer Mlađan Dinkić, ministar finansija, nastupa po principu "uzmi ili ostavi", a nije nam dostavio podatke o broju zaposlenih u prosveti i koeficijentima - kazao je Pavlović.

Sindikalci su rekli da se posle dobrovoljnog odlaska u penziju 4.500 prosvetara broj zaposlenih smanjio samo za 1.400.
- Kako se to desilo, ne znaju ni oni! To znači da akcija nije uspela jer, kada je donesen budžet, Dinkić je računao 7.500 manje zaposlenih i sada nema dovoljno novca da nam isplati plate. On se hvali da je suficit u budžetu 40 milijardi dinara, ali mu nedostaje 2,7 milijardi da isplati plate zaposlenim u obrazovanju - rekao je Pavlović.

Prosvetari računaju da će najmanja inflacija u 2006. godini biti 12 odsto, a krajem prošle godine dogovoreno je da zaposleni u osnovnim i srednjim školama dobiju u junu i septembru povećanje od dva odsto, a u novembru pet odsto. Za zaposlene na fakultetima i višim školama Dinkić je, osim ovih povećanja, predvideo dodatna uvećanja plata od šest odsto u septembru i sedam i po odsto u novembru. Pavlović je dodao da ova povećanje ne odgovaraju onom što je dogovoreno krajem prošle godine kada je predviđeno da zaposleni na fakultetima i višim školama u junu dobiju plate veće za 10 odsto, a u novembru za 3,6 odsto.

Pregovorima o ceni rada za ovu godinu nezadovoljna su i druga dva sindikata prosvete - Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Unija je najavila štrajk upozorenja 3. aprila ukoliko se plate zaposlenih u obrazovanju ne povećaju najmanje 35 odsto.

Slobodan Vuksanović, ministar prosvete, rekao je juče da povećanje plata zavisi od budžetskih mogućnosti kojima upravlja Ministarstvo finansija.
- Nadam se da će sindikati i ministar finansija pronaći najpovoljnije rešenje - prokomentarisao je Vuksanović.

Izvor