Nezadovoljni rešenjima iz Predloga zakona o boračko invalidskoj zaštiti, predstavnici Udruženja boraca i invalida rata najavljuju protestna okupljanja invalida. Prvi protest, kako je rečeno u Udruženju ratnih vojnih invalida, biće 16. marta ispred zgrade Vlade Srbije, a ako vlada tog dana ne odluči da predlog zakona izmeni ili povuče iz skupštinske procedure uslediće drugi, masovniji protest i blokada centralnih beogradskih ulica.

Objašnjavajući šta konkretno invalidima smeta u predlogu pomenutog zakona Željko Vasiljević, sekretar Udruženja RVI kaže da je to pre svega rešenje po kome bi se invalidnine ubuduće usklađivale tromesečno, pola sa platama a pola sa troškovima života, što je znatno nepovoljnije od sadašnjeg rešenja prema kome se invalidnine usklađuju svakog meseca, i to samo sa platama. Sledeća stvar, kaže on, jeste to što zakonom nije poboljšan tretman invalida kada je reč o zdravstvenoj zaštiti, već se oni i dalje tretiraju kao zdravi građani, iako je, kako objašnjava, invalid od trenutka ranjavanja pa nadalje ustvari bolestan čovek. Invalidi su takođe nezadovoljni i ukidanjem dodatka za nezaposlenost za osmu, devetu i desetu kategoriju, čime ove grupe gube po oko 15.000 dinara, i kako navodi Vasiljević, praktično ostaju sa tri do četiri hiljade dinara mesečno, koliko iznose njihove invalidnine. Sve u svemu, navodi on, ovim zakonom se materijalna primanja invalida smanjuju za oko 25 procenata.

Božidar Simatković, pomoćnik ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike ne negira da se smanjuju primanja invalida, ali navodi da je to i dalje najpovoljnije usklađivanje od svih budžetskih davanja i da uostalom za više nema novaca. Što se tiče ukidanja dodatka za nezaposlenost, Simatković precizira da ovaj dodatak ostaje za najteže kategorije invalida. Za one nešto lakše grupe će se ukinuti samo ako odbijaju ponuđeni posao, dok će tri najlakše grupe dodatak primati do kraja ove godine, a kasnije će im se, ako se zakon usvoji, dodatak ukinuti kako bi bili stimulisani da traže posao i više se uključe u društvene aktivnosti.

Izvor