U Pravno-birotehničkoj školi "Dimitrije Davidović" juče nije bilo nastave jer je oko 900 đaka ove škole stupilo u štrajk dajući podršku direktoru Iliji Miroviću koga je Ministarstvo prosvete i sporta smenilo sa funkcije i u školu uvelo privremene mere. S odlukom učenika saglasan je i Savet roditelja koji je odlučio da podrži direktora i profesore koji su zakonski štrajk najavili za 20. mart ukoliko nadležno ministarstvo ne povuče privremene mere i vrati smenjenog direktora. U školi smatraju da je uvođenje privremenih mera radikalan potez za koji nema razloga, a Mirović je na donetu odluku ministarstva uložio žalbu Vrhovnom sudu Srbije.

Profesori su bili na svojim radnim mestima, ali u učionicama nije bilo đaka, a tako će biti sve dok, prema rečima Ivane Đukić, predsednika Saveta roditelja, Ministarstvo ne preispita svoju odluku.
- Ne želimo da naša deca trpe, ali rešenja ministarstva samo degradiraju ugled škole, svih učenika i nastavnika. Hoćemo da nam se neko obrati, kaže prave razloge privremenih mera i objasni kakvi to loši međuljudski odnosi vladaju ovde. Deca neće ići u školu sve dok ministar ne preispita svoju odluku ili je poništi - napominje Đukićeva.

Rešenjem ministra prosvete i sporta od 8. marta Ilija Mirović je razrešen dužnosti, a na njegovo mesto postavljena Vesna Petrović, kao vršilac dužnosti. Međutim, ona juče nije bila u školi, a smenjeni direktor kaže da nijedno od rešenja ministarstva nije potpisao.
- Niko me nije pozvao da to uradim. Sve je to uradio vršilac dužnosti. Razlozi za razrešenje koji stoje u saopštenju ministarstva su neistiniti i lažni. Nikad se nisam tukao niti ima sudskih procesa koji se odnose na mene. Poslao sam žalbu Vrhovnom sudu Srbije. Pored toga, izabran je i privremeni Školski odbor istog dana kada sam ja razrešen i imenovan predsednik, koga po pravilu bira ŠO - kaže razrešeni direktor i pita se zašto je ovo urađeno dva meseca pre reizbora direktora i novog školskog odbora koji treba da bude izabran do kraja aprila, a najkasnije do 23. jula.

Gradski sekretar za obrazovanje, Vladimir Todić, napominje da je ovde reč o nelegalnom štrajku.
- Roditelji onemogućavaju deci da normalno pohađaju nastavu i situacija je van svih normativa ponašanja. Savet roditelja poslao je zahtev u kome traže promenu rešenja. Međutim, ovde je urađena nezakonita stvar. Ne može Savet roditelja da donosi odluku o štrajku, a pride je i gradska i republička prosvetna inspekcija ustanovila da je Savet roditelja nelegalno izabran. Po mojim informacijama privremeni Školski odbor će zasedati u toku dana i doneti odluku o svemu - rekao je juče Todić i apelovao na roditelje da ne uzurpiraju prava dece.

Smenjeni direktor pre dve godine došao je u sukob sa jednim od profesora škole koji ga je optužio za brojne malverzacije. Prosvetne inspekcije su zbog sukoba "obijale" prag ove škole, a nadležni izgleda tek sada reagovali.


Saopštenje ministarstva

Ministarstvo prosvete i sporta juče se nije oglašavalo povodom štrajka, a 8. marta izdalo je saopštenje u kome se kaže da su prinuđeni da na osnovu brojnih nalaza prosvetne inspekcije u Pravno-birotehničku školu "Dimitrije Davidović" uvedu privremene mere. U saopštenju se navodi da "posle petogodišnjih sukoba i fizičkih obračuna za mesto direktora ali i velikog broja sudskih procesa, nije bilo drugog načina da se reše loši međuljudski odnosi. Ministarstvo uvodi privremene mere samo kada ne postoji nijedan drugi način da se obezbedi normalan rad škole."

Izvor