Beograd - Danas su ispred Vlade Srbije protestovali vojni invalidi iz ratova devedesetih, zbog namere vlasti da im smanji invalidnine.

Oko pet stotina ratnih vojnih invalida okupilo se ispred Vlade Srbije zbog, kako su rekli, teških uslova u kojima žive. tražili su da novi zakon o njihovim pravima i nadoknadama ne uđe u skupštinsku proceduru jer bi, kako tvrde, njegovim usvajanjem invalidnine, koje sada u proseku iznose 16 hiljada dinara, biti manje za 20 odsto.

Otac troje dece, Stanko Matovac jedan je od onih koji su bili mobilisani i, kako on sam kaže, naterani da idu u rat. Invalid druge kategorije ostao je u ratu u Hrvatskoj, a danas mu zbog posledica ranjavanja preti opasnost da ostane i bez drugog oka. Novac za komplikovanu operaciju nije uspeo da prikupi za šesnaest godina svog drugog, lošijeg života. “Bio je to Vukovar 91. Zaseda... Mislim ono što misli i većina ljudi ovde da smo bili žrtveni jarci zbog nekih ideala, koga, čega, ne znam...”, kaže Stanko Matovac.

Među oko pet stotina okupljenih ratnih invalida pronašli smo i jednu ženu. I sama invalid, Katarina Matić rodila je sina, ali se on nakon završetka sukoba sa NATO-om vratio kući, psihički uništen. “Moj sin je sa nepunih 19 godina mobilisan i bio je tamo gde je bilo najgore. Zar on nema pravo da se leči? Ja sam kao invalid podigla dete...Molila sam državu da mi ga ne šalje na Kosovo”, kaže Katarina Matić.

Ali, invalidi ratova vođenih devedesetih, ubeđeni su da i posle 5. oktobra vlasti žele da ih zaborave. “Niko nas ne pita ni za šta, da li to može tako da funkcioniše ili ne, oni samo usvajaju, donose ono što oni misle da treba da bude. A u tim zakonima je mnogo podzakona, koji nama ne odgovaraju, mi ne možemo da praktikujemo, mi ne možemo ništa od toga da imamo...A niko nas ne sluša”, rekao je Siniša Vidić.

Ali, u Vladi kažu da svi moraju da snose posledice tranzicije, pa i invalidi. "Ja potpuno odgovorno tvrdim da je to usklađivanje njihovih primanja trenutno najpovoljnije u zemlji, povoljnije čak i od dečijih dodataka. Dakle, mi smo išli sa tim da vodimo računa o njima više nego o bilo kojoj drugoj kategoriji", izjavio je Boško Simatković, pomoćnik ministra.

Ratni invalidi ne prihvataju ovako objašnjenje i najavljuju da će ako novi zakon uđe u proceduru blokirati skupštinu Srbije.

Izvor