Beograd - Ratni vojni invalidi i porodice palih boraca najavili su za utorak, 28. mart, generalni protest ispred Vlade Srbije jer protestom upozorenja organizovanog pre nekoliko dana invalidi nisu naterali vladu da povuče Predlog zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca. Invalidi smatraju da je odbijanjem njihovih zahteva, vlada učinila nehuman gest jer Predlog zakona koji je ponudio Slobodan Lalović, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, uskraćuje mnoga prava toj populaciji. Ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca pred Vladom Srbije pridružiće se i mnoge javne ličnosti.

- Organizovali smo štrajk upozorenja koji nije urodio plodom. Sledeći potez je generalni protest ispred Vlade Srbije gde očekujemo da se okupi oko 10.000 ljudi. Posle toga, ostaje nam samo da blokiramo celu Srbiju i nećemo otići dok nam vlada ne izađe u susret - kaže Saša Dulović, član Izvršnog odbora Udruženja ratnih i vojnih invalida Srbije.

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Slobodan Lalović je najavio da bi do aprila trebalo da bude usvojen zakon o boračko-invalidskoj zaštiti, u kome će na jednom mestu biti propisana sva prava boraca i njihovih porodica. Predlog zakona o boračko-invalidskoj zaštiti predviđa smanjenje sredstava opredeljenih za vojne invalide za 25 odsto, a šest meseci od stupanja na snagu novog zakona, sredstva za vojne invalide će biti smanjena za 40 odsto zbog načina usklađivanja obračuna primanja. Ukoliko bi se usvojio Predlog novog zakona, bilo bi ukinuto i pravo na doživotnu zdravstvenu zaštitu, a pojedina prava bila bi prebačena u sistem opšte zaštite.

Izvor