Leskovac - Po nalogu Opštinskog suda, a po tužbama zaposlenih za neisplaćene zarade i doprinose, juče je izvršena prodaja mašina Štamparije "Napredak". Radnici sumnjaju da se prodajom mašina za finalnu izradu ambalaže i štampe, pokušava umanjiti celokupna vrednost firme, koja je trebalo da izađe na ponovnu aukcijsku prodaju.

Velimir Pavlović, bivši tehnički direktor Štamparije, kaže da je iznošenje mašina izvršeno na nezakonit način.
- Sve ovo se odigralo veoma brzo. Pre dve nedelje smo sprečili prodaju mašina po bagatelnim cenama, ali nam to sada nije uspelo. Za ovo su krivi radnici koji su tužili firmu za neplaćene zarade ali i sama država za dug po osnovu neplaćenih računa za komunalije. Uzeli su nam mašine koje su nam neophodnije, tako da bez njih firma sada i ne vredi - kaže Pavlović.

Sava Stanković, radnik obezbeđenja Štamparije, navodi da su ga izvršni radnici suda izbacili sa radnog mesta, kako zaposleni ne bi ponovo sprečili odnošenje mašina. Oni sumnjaju da je prodaja mašina korak do gašenja preduzeća.

- Oni su odneli mašine da bi nas rasformirali. Tolike godine smo radili, a sada ne možemo ni šibicu da kupimo. Sada ispada da oni koji su manje radili, došli u kolektiv da kažem juče, po ovome uzimaju skoro sve, a mi koji smo u kolektivu proveli godine, ne dobijamo ništa. Za celu prošlu godinu primili smo po 10 hiljada i ništa više - ističe Stanković.

Zaposleni kažu da su mašine otišle u "bescenje", jer su one koje vrede po nekoliko miliona prodate za osamdesetak hiljada dinara. Radnici kažu da je na ovaj način sprečen dolazak novog vlasnika koji je bio zainteresovan za njihovu kupovinu.
- Javio nam se čovek iz Hrvatske koji je bio zainteresovan da kupi celokupnu firmu. Međutim, koliko smo saznali on je skoro brutalno sprečen da to i ostvari. Ko je to učinio i za koga ne znam, navodi Pavlović.

Radnici su pre dve nedelje uspeli da spreče prodaju mašina, ali je novo izvršenje, kako sami kažu, urađeno "na prepad" tako da nisu mogli da spreče prodaju mašina.

Štamparija "Napredak" ima za sobom jednu neuspelu privatizaciju, tako da je sada država većinski vlasnik kapitala. U ovom kolektivu, koji ne radi već nekoliko godina, nadaju se privatizaciji, ali nakon odnošenja najboljih mašina, njihova ali i sudbina nekada najveće štamparije na jugu Srbije je neizvesna.

izvor