Beograd - Naš protest predstavlja poslednje upozorenje premijeru Koštunici i njegovom kabinetu da započne sa ispunjavanjem ugovorenih obaveza prema Sindikatu radnika EPS. Ukoliko naši zahtevi ne budu prihvaćeni u naredna 24 sata, bićemo prinuđeni da aktiviramo štrajkačke aktivnosti - izjavio je juče Miroslav Veličković, predsednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije na javnoj sednici Glavnog odbora tog sindikata održanoj ispred Vlade Srbije.

Delegacija Sindikata EPS je u pisarnici Vlade Srbije predala otvoreno pismo upućeno premijeru Koštunici u kome se ističe da samo razgovor sa njim može da spreči odmrzavanje štrajka. Veličković je podsetio da je Sindikat radnika EPS, 27. januara, sa predstavnicima Vlade Srbije potpisao Sporazum o isplati zaostalih zarada. Tada je Sindikat radnika EPS, tvrdi Veličković, zamrznuo štrajk vodeći računa o interesima građana Srbije koji bi zbog veoma niskih temperatura u tom periodu najviše osetili posledice štrajka.

- Vlada Srbije opstruiše pregovore, krši potpisani sporazum i ignoriše dogovorene obaveze u vezi sa okončanjem pregovora o štrajkačkim zahtevima. Sporazumom je predviđena isplata duga na osnovu neisplaćenog dela zarada za 2004. i 2005. godinu kao i utvrđivanje vrednosti radnog sata za tekuću godinu. Nije nam jasno kako Vlada misli da nas povede ka evropskim integracijama putem popločanim štrajkovima i nerazumevanjem umesto pregovorima i sporazumima. Za svaki dogovor potrebna je dobra volja na obe strane - zaključio je Veličković.

Izvor