Negotin - Četiri godine pošto je Industriju hemijskih proizvoda Prahovo, po socijalnom programu Vlade Srbije, u dva navrata, napustilo 796 radnika, još 313 njih našlo se na spisku "prekobrojnih". Za njihove otpremnine i nadoknade potrebno je nešto više od 87 miliona dinara.

Dva ministarstva - za rad i zapošljavanje i privredu i privatizaciju, kao i Agencija za privatizaciju saglasni su sa novim socijalnim programom IHP Prahovo, a očekuje se da će ga odobriti i Komisija za socijalni program Vlade Srbije.

U novom talasu napuštanja nekadašnjeg giganta hemijske industrije najviše je nekvalifikovanih i polukvalifikovanih radnika, odnosno, 117 njih. Sa četvrtim stepenom je 88, sa trećim 67, a na spisku je i 16 visokokvalifikovanih radnika. Među onima koji će morati da napuste IHP nalazi se i dvadeset visokoškolaca, kao i petoro radnika sa fakultetskom diplomom. Mada će po novom programu firmu napustiti i pedeset i devet administrativaca, najveći broj, ipak, odlazi iz proizvodnih celina.

Sa najnovijeg spiska "prekobrojnih" hemičara, za odlazak na tržište rada opredelilo se 25 radnika, koji firmu napuštaju na teret preduzeća. Četrdeset i pet radnika će dobiti po stotinu evra za svaku godinu radnog staža, dok će njih 243 dobiti deset bruto plata, na nivou republičkog proseka.

Posle realizacije najnovijeg socijalnog programa, u Industriji hemijskih proizvoda Prahovo, ostaće uposleno 688 radnika.

Izvor