Smederevo - Radnici Stare železare i SPIN-a smederevskog „Ju-Es stila“ juče su na sat vremena prekinuli proizvodnju protestujući zbog, kako kažu, malih plata i odbijanja poslovodstva da uvaži zahteve Samostalnog sindikata za nastavak pregovora o ceni radnog sata za 2006. godinu.

- Imam 30 godina radnog staža, a za težak osmočasovni rad moja plata je 17.000 dinara. Imam četvoro dece koje ne mogu da prehranim, pa topli obrok koji dobijem u fabrici ne jedem, već nosim njima kući. Isključili su mi struju jer dugujem 70.000 dinara, a nemam da platim. Mučim se ko crnac, smršao sam 20 kilograma, a oni mi kažu da je to sve za bolji život - kaže Jovan Romanović koji sortira lim u Staroj železari.

Oko hiljadu radnika Stare železare i SPIN-a žele da znaju šta će biti s njima i hoće li ostati bez posla za pet meseci kada istekne kupoprodajni ugovor i obaveze koje su prihvatili i potpisali Amerikanci.

- Džabe smo se mi prodavali. U Staroj železari sve je manje posla, a niko od menadžera neće da kaže kakve su im namere. Hoće li da nas zadrži ili ćemo na ulicu? Plate su male. Primam 17.000 dinara, a radim ovde 27 godina. Američki san, kako se oni hvale, samo je za mali broj menadžera, za radnike je ovo noćna mora - smatra Dušan Jovanović.

Prosečna plata u „Ju-Es stilu“ po satnici o kojoj su se dogovorili poslodavac i dva sindikata jeste 18.000 dinara. Radnici kažu da je to 0,68 centi po satu, dok najmanje plaćeni radnik u Americi zarađuje 5,5 dolara na sat. Ovi ljudi rade i po 300 sati prekovremeno tokom meseca, a zakon dozvoljava ovoliko prekovremenog rada godišnje, navode sindikalni lideri.

- To je surova istina o lepim platama u železari. Mnogo radnika ne može ili ne sme da radi prekovremeno. U železari sam 37 godina i uz maksimalan rad mogu najviše da zaradim 22.000 dinara. Samostalni sindikat je u pravu kada nije hteo da prihvati 74 dinara po satu - kaže Ranislav Gojković, mašinbravar u „Ju-Es stilu“.

Prema rečima zamenika predsednika Samostalnog sindikata Snežane Kosanovićeve, sindikalisti neće pristati na cenu nižu od 80 dinara po satu ukoliko do novih razgovora dođe. Međutim, ni posle trećeg štrajka upozorenja, poslodavac se ne oglašava.

Izvor