Više od 250 ljudi od sutra će ostati bez krova nad glavom jer će barake u Bulevaru umetnosti bb u kojima žive biti srušene, a grad nema obavezu da im nađe novi smeštaj, rečeno je juče u gradu stanarima ovog naselja koji su protestovali ispred Skupštine grada.

- Grad može pomoći isključivo onima za koje se utvrdi da ispunjavaju uslove za socijalnu pomoć. Smeštaj radnika "Rada" mora biti briga njihovog preduzeća, o izbeglicama koje takođe ovde stanuju brinu nadležna republička ministarstva, dok će se o socijalnim slučajevima starati grad Beograd - rekao je Bojan Stanojević. On je naglasio da ovi razgovori nemaju smisla jer su izostali predstavnici "Rad ugostiteljstva".

Bespravno useljeni nemaju gde
U "Atlas sistemu" kažu da će ovo preduzeće, u saradnji sa "Radom", obezbediti smeštaj za samce zaposlene u GP "Rad" na drugim "Radovim" lokacijama. Stanarima koji su bespravno useljeni predloženo je da rasklopljene barake premeste na privatne placeve. - U ove barake se, osim 120 samaca sa pravom stanovanja, bespravno uselilo još 56 porodica s kojima smo sklopili ugovor o plaćanju komunalija koji oni nisu poštovali - tvrdi Ranko Savić, direktor "Rad ugostiteljstva".

Prete sečom struje
Ogorčeni stanari, međutim, tvrde da svaka od useljenih porodica ima bar po jednog radnika "Rada". - Ponuđena je pomoć samo navodno najugroženijima, a mi smo svi ugroženi. Slobodno neka provere šta imamo. Nude nam premeštaj barake, a gde da je nosimo kad nemamo gde da je stavimo? Trgovinski sud je doneo odluku za dodelu lokacije u Krnjači, od Grada smo tražili da se ta odluka ispoštuje, ali bez uspeha. Iz "Atlas sistema" prete da će nam iseći vodu i struju, a u subotu dovesti bagere da ruše barake. Mi se nećemo iseliti jer nemamo gde da odemo, nije nam ništa drugo ostalo nego da se fizički suprotstavimo njihovom rušenju - kaže Milica Veličković, predstavnik stanara Bloka 41a.

Radnici "Rada" smešteni su na još tri lokacije: u Batajnici, Ulici Milana Rakića i Skenderbegovoj 3. Zemljište na kojem se nalaze barake u Batajnici kupila je "Koka-Kola", pa radnike i odatle hoće da isele, a slična je situacija i u Skenderbegovoj. - "Rad" hoće da proda samački hotel u kome stanujemo i zbog toga nam je četiri meseca bila isključena struja, voda i grejanje. Hladne vode sad ima, ali struju i dalje nemamo. Grejali smo se na ćumur, jedna žena od 72 godine dobila je trovanje ugljen-monoksidom - priča Slavica Radivojević, jedan od stanara ovog ruiniranog hotela. Ona dodaje da im je "Rad" predlagao da ih presele u Blok 41, ali da je sad očigledno da ni to nije rešenje.

Izvor