Aranđelovac - Nekada ponos grada, izgrađen sredinom sedamdesetih godina, aranđelovačka konfekcija u sastavu "Rudnika" iz Gornjeg Milanovca, odbrojava poslednje dane. Građena solidarno, sredstvima samodoprinosa, od samog početka bila je jedna od najuspešnijih fabrika, ali i najveći izvoznik.

Do početka devedesetih godina, kad je direktor bio inženjer Velja Milovanović, alfa i omega "Rudnika", iz proizvodnih pogona izlazilo je preko 7.000 košulja dnevno. Kupci sa Zapada, svetske firme "Goldres", "Adidas", "Bos", "Quele", "Arow". Najpre sankcije i urušavanje tekstilne i konfekcijske grane, a potom i dilema kojem će se carstvu (političkom) ova firma privoleti, učinile su svoje.

Pre nekoliko godina fabrika je stala, i to kad su svi proizvodni kapaciteti bili popunjeni. Zašto, o tome niko ne želi da govori. Od tada stalno provejava (lažna) nada da će proizvodnja krenuti. Ostali su 230 radnika i veoma dobra oprema. Nažalost, u gradu, ali i šire, niko nema želje, ili znanja, da pokrene pogone.

Danas, na tridesetogodišnjicu postojanja, u toku je poslednje izjašnjavanje radnika o prihvatanju ponuđenog socijalnog programa. Po broju dosad izjašnjenih, otići će skoro svi. Šta čeka ostale, ne zna se.
- Radnici s kojima smo razgovarali su ogorčeni. Oni stariji sećaju se dana kad se udarnički radilo, ali i zarađivalo. Sve nade i obećanja, kažu, bila su lažna. Nezainteresovanost matične firme, ali još više čelnih ljudi SO Aranđelovac, neshvatljiva je - kaže jedna od radnica, Dragana M., i dodaje dok nervozno popunjava formular za socijalni program:

- Kad su nas pre dve godine pozivali na izbore, puna su im usta bila novih radnih mesta, većih plata, socijalne i zdravstvene zaštite i čega sve ne, a od toga ništa. Nigde ih nema. Moje koleginice i ja - dodaje J. M. - rade kao prodavačice na buvljaku, kućne pomoćnice, svašta, zaradimo toliko da ni minimum potreba ne pokrijemo.

Mole da ne objavljujemo imena, ali sve, i koje su ostale u fabrici i one što su već otišle, u istom su. U jednom se slažu - da je direktor ostao Velja (Milovanović), ne bi ovo bilo, svih 650 radnika (zaposleno do zaustavljanja) bilo bi u pogonu. Izvesno je da će i ova aranđelovačka fabrika uskoro konačno zatvoriti kapije. Već pomenute radnice kažu: "Za tridesetogodišnji jubilej dobićemo - katanac".

Izvor