Užice - Radnici preduzeća „Raketa - teretni saobraćaj“ stupili su juče u štrajk, zahtevajući od većinskog vlasnika, kraljevačkog preduzetnika Miloša Radenkovića, da im obezbedi posao i isplati tri zaostale plate. U znak protesta, radnici su teretnim kamionima blokirali ulaz u preduzeće.

- Više strpljenja nemamo. „Raketa“ je nekada bila moćna firma čija su vozila krstarila evropskim drumovima, a sada se svela na četiri registrovana kamiona i dve prikolice. Sedam kamiona od septembra stoji u garaži neregistrovano. Od vlasnika tražimo samo da nam obezbedi posao, izmiri zaostale plate i deblokira račun preduzeća - poručio je Dobrivoje Krstić, član štrajkačkog odbora.

Štrajkači kažu da je Miloš Radenković posle privatizacije firme prodao devetnaest kamiona iz voznog parka. Oni napominju da je gazda na lizing nabavio jedanaest novih vozila, ali da obaveze po tom ugovoru ne izmiruje redovno. Zato radnici strahuju da će se u preduzeću pojaviti sudski izvršioci i, zbog nepoštovanja ugovora o lizingu, zapleniti tih jedanaest kamiona. Radnici ističu da im poslodavac ne uplaćuje uredno penziono osiguranje.

- Ne možemo da shvatimo da poslovodstvo ne uspeva da obezbedi posao, kada obe valjaonice u Sevojnu rade, a transport robe odrađuju im prevoznici iz drugih gradova. Ili se možda namera vlasnika krije u njegovoj ideji da plac „Teretnog saobraćaja“ proda za gradnju robne kuće i tako nas ukine - ističu štrajkači i sa barikade poručuju:

- Tražićemo poništenje privatizacije. Vlasnik nije ispoštovao ugovoreno i upropastio je firmu. Ne plašimo se nikoga, jer nemamo šta da izgubimo!

„Blic“ je juče pokušao da stupi u kontakt s nekim iz menadžmenta firme i proveri navode štrajkača, međutim, kako nam je rečeno na portirnici, rukovodstvo „Rakete - teretni saobraćaj“ bilo je zauzeto sastankom.

Sa vozačima „Rakete - teretni saobraćaj“ na blokadi su juče bili i radnici „Rakete - remonta“, preduzeća kojim takođe gazduje Radenković. Razlog njihovog nezadovoljstva, ističu oni, jeste što im dve godine nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko osiguranje.

Izvor