Beograd - Učenici 514 osnovnih i srednjih škola u ponedeljak neće imati prvi čas. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je juče štrajk upozorenja zbog malog povećanja plata prosvetnih radnika za ovu godinu, nekonstituisanja Nacionalnog prosvetnog saveta i nepoštovanja odredbi Zakona o radu i Posebnog kolektivnog ugovora. Sindikalci upozoravaju da učenici u ponedeljak neće imati prvi čas u obe smene, 11. aprila prva dva časa, 19. aprila tri, 4. maja škole neće raditi prva četiri časa, a 12. maja nastava će biti potpuno obustavljena. Leonardo Erdelji, predsednik Unije, kaže da su svoje zahteve poslali Ministarstvu prosvete još u februaru, ali niko nije odgovorio.

- Nadoknada izgubljenih časova ne dolazi u obzir, a nadam se da policija neće kontrolisati štrajk kao u septembru. Roditeljima i deci ćemo podeliti 30.000 letaka na kojima ćemo objasnili zašto štrajkujemo. Posle 12. maja, kada će biti obustavljena nastava, videćemo da li će biti pregovora i kako će se odvijati. Tokom leta razmislićemo da li će nova školska godina početi - najavljuje Erdelji.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorava da protokol o povećanju zarada za prosvetne radnike u 2006. godini nije potpisan i da niko nije video tekst tog sporazuma.

- Ministar finansija Mlađan Dinkić je najavio da će plate biti povećanje za 22 odsto, što nije tačno. On je u povećanje za ovu godinu uračunao i povećanje od 5,4 odsto koje je odobreno u decembru. Inflacija za prva dva meseca je 1,9 odsto, a prosvetarima se povećava plata za dva odsto i to tek u junu. Prosvetni radnici će samo dobiti povećanje od 15,9 odsto, a zarada će biti povećana tek u junu i to za 450 dinara, a tetkicama za 190 dinara. Unija nije potpisala protokol o povećanju zarada jer tražimo da nam se plata vrati na nivo od 2004. godine, kada smo imali 30 odsto veće zarade od republičkog proseka, a sada imamo pet odsto manje - kaže Erdelji.

Slobodan Vuksanović, ministar prosvete, poručio je prosvetnim radnicima da bi im on povećao platu i za 150 odsto, ali se on za to ne pita.

- To je posao Ministarstva finansija koje treba da pazi da ne dođe do hiperinflacije. Ja sam uvek na strani prosvetnih radnika i oni to znaju - rekao je Vuksanović.


Ministri "sakrili" sindikalce

- Kada smo odbili da potpišemo protokol o povećanju cene rada za 2006. godinu, iz ministarstva prosvete i finansija su nam rekli da je otkazana planirana konferencija za novinare i mi smo otišli iz Vlade Srbije. Međutim, ministri i druga dva sindikata su ostali i održali planiranu konferenciju. Oni su najavili povećanje i slikali se pred kamerama, pa nek' sad kolegama objasne šta su to potpisali - poručio je Erdelji i upozorio da ovaj sindikat ima 28.765 članova, što je jedna trećina zaposlenih u prosveti. Posle septembarskog štrajka, u Uniji kažu da su dobili 3.000 novih članova.

Izvor