Beograd - Oko četrdeset predstavnika leskovačke fabrike Mašinoteks, koju je pre nešto manje od tri godine na aukciji kupio izvesni Blagoje Ilić, penzioner iz Preševa, po treći put je juče doputovalo u Beograd, zahtevajući poništenje kupoprodajnog ugovora zbog neispunjenih obaveza od stane novog vlasnika.

Zbog 29 neisplaćenih plata i doprinosa, kao i zbog nepoštovanja ostalih obaveza iz kupoprodajnog ugovora, zaposleni su sredinom prošle godine doneli odluku o stupanju u štrajk, a od Agencije za privatizaciju zatražili da poništi Ugovor o kupoprodaji.

- Agencija za privatizaciju izvršila je devet kontrola i u svim izveštajima stoji da novi vlasnik nije obezbedio kontinuitet proizvodnje sa preporukom da Komisija Agencije poništi ovu privatizaciju. To do sada nije učinjeno, jer Komisija Iliću stalno odobrava nove rokove od 60 dana da reguliše odnose sa radnicima i pokrene rad u fabrici. Slično se dogodilo i prošlog četvrtka, kada je Komisija predložila da se ove nedelje obavi razgovor sa Ilićem i ponudi mu se aneks ugovora koji bi ga obavezao da u narednih šest meseci izvrši obaveze koje je prihvatio kupovinom firme. Za radnike to znači novo odlaganje i nama je jasno da ukoliko se ovaj prvobitni ugovor ne raskine do 7. maja, radnici više neće biti na platnom spisku firme, jer tada ističu tri godine od kupovine Mašinoteksa pa prestaje i svaka nadležnost Agencije za privatizaciju - rekao je Svetislav Milojković, predsednik sindikata fabrike koji i predvodi ovaj osmomesečni štrajk.

Radnici ističu da je žiro-račun firme već tri godine u blokadi a da novi vlasnik posluje preko jednog preduzeća iz Preševa, da je završni račun za 2004. godinu predat u decembru 2005, a da za prethodnu godinu uz završni obračun nisu priložene popisne liste. Oni pretpostavljaju da iskazani prihod od oko 13 miliona dinara, u periodu kada fabrika gotovo da nije imala proizvodnju, potiče od rasprodaje mašina i zemljišta kojim firma raspolaže. Zaposleni se pitaju ko štiti novog vlasnika i dodaju da je Opštinsko javno tužilaštvo iz Leskovca još 2004. godine podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv Blagoja Ilića, zbog neuplaćenog poreza i produženog krivičnog dela zloupotrebe položaja, ali da svi ti nalazi i zaključci iz obavljenih kontrola, nisu dovoljni Agenciji da raskine ugovor sa nesavesnim vlasnikom i obezbedi pravednu privatizaciju ovog preduzeća.

- U Agenciji za privatizaciju, zbog ranije zakazanih sastanaka, nisu imali vremena da razgovaraju sa delegacijom iz Leskovca, ali je Ministarstvo za privredu bilo otvorenije. Tu je radnicima obećano da će najkasnije do ponedeljka, Ministarstvo dostaviti mišljenje o ovoj privatizaciji a Komisija Agencije za privatizaciju doneti konačnu odluku - rekao je za Danas Ljubodrag Cvrkutić, potpredsednik sindikata metalaca u Savezu samostalnih sindikata Srbije i najavio da će predsednik ove organizacije, Milenko Smiljanić, danas na ovu temu razgovarati u Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu za privredu.
Naši pokušaji da stupimo u kontakt sa prozvanim Ilićem nisu urodili plodom, jer na mobilnom telefonu nije bio dostupan a telefon u firmi je isključen.

Izvor