Užice - Livac Valjaonice bakra Milivoje Stamatović (43) iz Sevojna poginuo je tokom vikenda na radnom mestu.

Prema nezvaničnim informacijama, Stamatović je upao u livnu peć, u kojoj se topio bakar, a u kojoj je, pošto je radila punim kapacitetom, temperatura liva bila blizu hiljasu stepeni Celzijusa. Na mesto nesreće odmah su izašli policija i istražni sudija. Iza nastradalog livca ostali su supruga i maloletni sin. N.K.

Izvor


Nove informacije (14.4):
Inspekcija rada za Zlatiborski okrug utvrdila: Smrt livca je "sticaj neželjenih okolnosti"

Užice - Inspekcija rada za Zlatiborski okrug utvrdila je da u pogibiji Milivoja Stamatovića (43), livca koji je u nedelju upao u užarenu peć u Valjaonici bakra u Sevojnu, nema propusta ni odgovornosti rukovodstva ni drugih zaposlenih u ovoj fabrici, pa neće biti ni prijava protiv njih.

Međutim, inspektori su konstatovali da je "prilično loša" konstrukcija livnog lonca, uređaja koji je star više od dvadeset godina, a iz kojeg je na Stamatovića prsnuo užareni liv, nakon čega je on pokušavajući da se spase, izgubio ravnotežu i upao u livnu peć, te da je nesreća bila "sticaj neželjenih okolnosti".

Stručnjaci kragujevačkog Instituta za zaštitu na radu, kako Danas saznaje, pregledali su kran koji je u fabričkom pogonu nosio livni lonac i utvrdili su da je ovaj uređaj potpuno ispravan. Oni su prihvatili da predlože način rekonstrukcije livnog lonca, da se ne bi ponovila slična nesreća.

Izvor