Beograd - Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije danas neće držati prva dva časa u obe smene, čime se nastavlja štrajk koji je taj sindikat organizovao zbog toga što prosvetarima plate nisu povećane za 35 odsto.

Član Predsedništva Unije sindikata Miodrag Skrobonja juče je za naš list izjavio da se ne može predvideti koliko će članova tog sindikata danas učestvovati u štrajku, jer su neki zastrašeni reakcijom ministra prosvete.

- Ministar prosvete je poslao pismo direktorima škola u kojem traži da poštuju Zakon o štrajku i štrajkačima umanje plate. Prema istom tom zakonu štrajkom se smatra potpuna obustava rada, što mi u ovom času ne radimo. To je samo zaplašivanje zaposlenih. Uostalom, ni ministar ne poštuje taj zakon prema kojem treba da pregovara sa nama kako bi se štrajk predupredio - objasnio je Skrobonja. On napominje da su članovi Unije obavešteni da ne nasedaju na provokacije direktora i da se ne plaše za smanjenje zarade jer je to mala cena za ono što njihov sindikat želi da postigne štrajkom.
Skrobonja tvrdi da su u nekim školama direktori od sindikalaca Unije tražili spiskove štrajkača, "što predstavlja ometanje štrajka na koje direktori nemaju pravo".

U prošlonedeljnom štrajku, prema podacima Unije, štrajkovalo je približno 370 osnovnih i srednjih škola, dok je Ministarstvo objavilo da prvi čas nije održan u 109 škola. Unija u nastavku štrajka planira da svoje članove pozove da 19. aprila ne održe prva tri, a 4. maja prva četiri časa, dok bi nastava bila potpuno obustavljena 12. maja.
Pored povećanja plata od 35 odsto, Unija zahteva i hitno konstituisanje Nacionalnog prosvetnog saveta i izdvajanje šest do sedam odsto bruto društvenog proizvoda za obrazovanje.

Izvor