Učenici i većina nastavnika Tehničke škole "Pavle Savić" započela je štrajk tražeći ostavku v. d. direktora škole Jasne Čordaš i školskog odbora. Nezadovoljni nastavnici kažu da je v. d. direktorka upravu nad školom preuzela na krajnje neprimeren način, tako što je obila kancelariju i otela pečate, a na vrata je postavila novu bravu od koje samo ona ima ključ. Osim toga, nastavnički kolektiv i Školski odbor su odavno u sukobu, pošto Školski odbor ignoriše stavove zaposlenih i uporno pokušava da nametne novu upravu.

- Reč je o pokušaju jedne interesne grupe da preuzme upravu nad školom, ne pitajući za cenu. Učenici i velika većina nastavnika su protiv toga i odlučni su u nameri da to spreče. Rok za ispunjenje zahteva bio je do prošlog četvrtka, ali oni nisu ispunjeni, pa se krenulo s obustavom. Sad su na potezu gradske vlasti, koje treba da se postaraju da volja zaposlenih i učenika bude ispoštovana- ističe predsednik gradske organizacije Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Miodrag Protić.

Obustava rada predstavlja zapravo kulminaciju sukoba koji od zimus potresaju ovu školu, a koji su započeli smenom ranije v. d. direktorke Svetlane Grujić i pokušaja da na njeno mesto dođe predsednik Školskog odbora Đuro Žiga. Pošto u međuvremenu, pokrajinski sekretarijat za obrazovanje nije dao saglasnost na izbor Žige, Školski odbor je imenovao v. d. direktora, produbljujući tako sukob s nastavničkim većem, koje insistira na izboru drugog kandidata. Slične stvari događaju se i u drugim školama na području grada, a u SPRV-u tvrde da iza svega stoji aktuelna gradska vlast, koja pokušava da preuzme kontrolu nad školama.

- U slučaju Tehničke škole, svoje kadrove natura DSS, koji je i postavio Žigu, premda se radi o čoveku iz Temerina, koji nikakve veze sa ovom školom do sada nije imao. Po istom scenariju se smenjuju direktori i u Srednjoj školi u Futogu i osnovnim školama "Jovan Jovanović Zmaj", "Đorđe Natošević" i "Mihajlo Pupin". I da bar dovode stručne ljude, ne bi bilo ni pola jada- ističe Protić.

Izvor