Bor - Borivoje Stojadinović, generalni direktor RTB-a Bor, demantovao je "prozivke" sa sednice SO da je kombinat bakra kriv za nenajavljena helikopterska snimanja Crnog vrha i okoline, kao i istraživanja rudnih bogatstava na tom području. Očekuje se i peticija građana i ekologa zbog "vazdušnog snimanja" i budućih geoloških radova na rudnom ležištu Tilva njagra i okolini Borskog jezera, gde je stacionirano oko 2.000 vikendica i kuća, u čijem su okruženju prirodni resursi od nacionalnog značaja.

Bitka za rudnik

Izvesno je da je koncesije na Crnom vrhu dobila u svetu poznata rudarska kompanija "Dandi", ali ko će do kraja ove godine postati vlasnik borskih i majdanpečkog rudnika bakra - velika je nepoznanica. Ljuti konkurenti su kompanije "Rio Tinto" i "Dandi", mada se "bakarnog kolača" ne odriče ni američki "Felps dodž", pa i naš "Ist-point" sa ruskim i još nekom partnerima. Biloi ko da dođe u Bor i kupi rudnike i flotacije moraće da uloži u zaštitu životne sredine, kao i u najsavremeniju tehnologiju topljenja metala.


- Ukoliko se nastavi snimanje, koje traje već tri nedelje, doći će do pobune naroda slične onoj iz 1935. godine, poznatoj kao Vlaška (ili Ekološka) buna. Seljaci u ataru Južnog Kučaja posebno su uznemireni što ih niko nije obavestio o čemu se radi i da li će i čuveni Zlotski kanjon s Lazarevom pećinom i Vernjikicom biti ugroženi od otvaranja novih rudnika. Oni su u svom ataru godinama suočeni i sa masovnom sečom stoletnih šuma i lovom plemenite divljači - rekao je na poslednjoj sednici SO odbornik Milivoje Janošević.

Direktor Stojadinović ističe da RTB Bor nema nikakvih nadležnosti i da "snimanje" organizuje strana firma "Dandi - plemeniti metali", sa sedištem u Torontu, koja je vlasnik koncesije na površini od 150 kvadratnih kilometara. To što se "snima" i okolina pitanje je za građane i lokalnu samoupravu. Koncesionar, firma "Dandi", jedino odgovara Ministarstvu za rudarstvo i energetiku i Vladi Srbije.

- Obraćanje RTB-u je isto kao da je "prozvana" i industrija "Prahovo" ili gradsko komunalno preduzeće. I prodaja kombinata bakra isključivo je njihov posao, jer su većinski vlasnici cele naše imovine - objasnio je Stojadinović.

U "Dandiju", kao i u Republičkom ministarstvu rudarstva, potvrdili su da će i ugovorom o pravu na koncesije biti garantovana potpuna ekološka zaštita prema evropskim standardima. U Boru su, ipak, poučeni ranijim iskustvom i dalje skeptični i najpre zahtevaju stručnu analizu svetskih eksperata, pa tek onda "snimanja" i geološka bušenja. U suprotnom, posle 70 godina, moguć još jedan ekološki bunt čiji je ishod teško predvideti.

Izvor