Bor - Željko Planić (34) iz Bora nastradao je juče oko 10 sati kada je pao sa 30 metara visoke hale borske Topionice bakra, gde je sa dvojicom kolega postavljao limeni krov.

- Sve se odigralo u deliću sekunde i niko nije mogao da reaguje. Topioničari su pritrčali prvi kako bi mu pružili pomoć, i za trenutak smo primetili da daje znake života - ispričao je radnik koji je bio očevidac te tragedije. On dodaje da je mladić propao kroz truli lim i pao nedaleko od užarene peći.

Ubrzo su stigli i lekari Hitne pomoći, ali i pored pokušaja reanimacije, Planiću više nije bilo pomoći. Utvrđeno je da je zadobio višestruke prelome koji su bili kobni.

Iz porodične kuće Planića u Ulici Njegoševoj 33 juče su odjekivali lelek i plač. Rodbina i prijatelji došli su da podele bol sa Željkovom suprugom Marinom, koja je ostala da sama brine o ćerki Katarini (8) i trogodišnjem sinu Lazaru.

- Nikoga ne krivim za ono što se dogodilo mome suprugu, jer ga to neće vratiti. Radio je sve poslove kako bi nas prehranio. U fabrici „Folija“, u kojoj je bio zaposlen, već dve godine nije dobio ni dinara, a još je tamo na platnom spisku - priča supruga Marina.

Željka Planića pre nekoliko dana angažovalo je beogradsko preduzeće za projektovanje i građevinske radove „Radnik“, ali sa tom firmom nije imao sklopljen ugovor o radu, niti je pre početka posla prošao lekarski pregled na kojem bi se utvrdilo da li je sposoban za rad na visini.

Jedan od rukovodioca u „Radniku“ Stojan Vojinović rekao nam je da je Željko dobio posao jer je preporučen kao dobar čovek i radnik koji je ostao bez posla, ali da nije stigao da sa firmom sklopi ugovor.

- Već nekoliko godina u Topionici radimo visinske radove i znam da zbog prirode posla na kojem je bio angažovan radnik nije mogao da upotrebi pojas za vezivanje. Mislim da je u pitanju neiskustvo, jer je stao na truli deo lima, a ne na prečku koja drži lim. Za visinske radove, kada postoji opasnost od pada, mi angažujemo specijalizovane službe, često planinare - kaže Vojinović.

Izvor