Jagodina - Za "dobrovoljno" napuštanje radnih mesta u tri jagodinska preduzeća prijavilo se 867 radnika. Iz Holdinga „Kablovi“ odlazi 578 radnika, iz „Jugoprevoza“ 220, a „Žitomlin“ će napustiti 69 zaposlenih. Očekuje se da isplata otpremnina počne u junu, a radnici će u proseku dobiti po 300.000 dinara. Vlada Srbije odobrila je 255 miliona dinara za finansiranje otpremnina.

- Posle sprovođenja programa oslobađanja viška radnika u „Kablovima“ će ostati 2.600 zaposlenih. Svaki radnik koji se dobrovoljno prijavi dobija od preduzeća stimulaciju od 30 evra po godini staža. Predviđeno je da „Kablove“ napusti 890 radnika, a prijavilo se 578 - ističe predsednik Samostalnog sindikata Dragan Rajić.

U tom preduzeću rade 243 invalida rada i njima je ponuđeno da dobrovoljno prihvate socijalni program ili da budu proglašeni za tehnološki višak. U drugom slučaju od preduzeća će dobiti zakonom predviđenu otpremninu i preći na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje, gde će do sticanja prvog uslova za punu penziju primati 50 odsto od penzije. Ako to ne žele, invalidi neće morati da napuste preduzeće.

Tender za privatizaciju „Kablova“ najavljen je za oktobar, a do sada su interesovanje za privatizaciju tog preduzeća pokazali ruski „Sual“, koji je kupio podgorički Kombinat aluminijuma, i nemački „Eurokabel“, kao i još nekoliko renomiranih stranih kompanija.

Nakon odlaska 220 radnika u „Jugoprevozu“ će ostati 173 zaposlena. Nekada najveći autoprevoznik u centralnoj Srbiji spao je na nekoliko autobusa. „Jugoprevoz“ opterećuje dug od četiri miliona evra koje po presudi mora da plati Miroslavi Avramović, nekadašnjem vlasniku „Resavske banke“ iz Despotovca.

Prošle godine „Žitomlin“ je napustilo 179 radnika, a u ovom talasu otpuštanja ide još 69 zaposlenih. Pole toga u preduzeću će ostati 110 zaposlenih.

Od 2000. godine u Jagodini je 5.500 radnika proglašeno za tehnološki višak ili je izgubilo posao u društvenim i državnim preduzećima.

Izvor