Aleksandrovac - U okršaju 36 radnika u hotelu "Grozd" sa većinskim vlasnikom A. D. "Koznik" Miodragom Dunjićem i njegovim privatnim obezbeđenjem iz Čačka, prekjuče je povređeno troje radnika - Mihajlo Marinković, Radovan Babić i Vesna Dunjić, a od troje povređenih policajaca, koji su pokušali da spreče tuču, najgore je prošao Zlatko Vidojević, kome su polomljena dva prsta na ruci.

- Bilo je žestoko. Trojica od sedmorice iz privatnog obezbeđenja Miodraga Dunjića u rukama su imali tri gumene palice, metalnu palicu i pištolj. Radnici su bili goloruki. Prva čarka izbila je između grupe privatnog obezbeđenja i policije - kaže Mihajlo Marinković, predsednik Sindikata.

"Niko ne može da tuče radnike"

- Dosta je simptomatično što je tog jutra, pred izbijanje ovog sukoba, pored moje kuće tri puta prolazio većinski vlasnik. Učiniću sve da se spreče takve stvari. Ne može neka Agencija "FTO Gold Femiks" iz Čačka da upadne u Aleksandrovac i da tuče radnike. Prema informaciji iz SUP-a, saznao sam da su u toj grupi bili i neki ljudi iz Kraljeva i Priboja - kaže Jugoslav Stajkovac.


Pred hotelom "Grozd" juče se okupila veća grupa radnika, a na ulaznim vratima stoje dve umrlice. Sreten Marković, radnik ove firme, obesio se 3. aprila, ostavio je oproštajno pismo u kome se navodi da više nije mogao da živi. Istog dana, umrla je njegova koleginica Slavica Milić. Radnici kažu da ove dve umrlice dosta govore o sudbini kolektiva koji je pre dve godine privatizovan. Štrajkuju već četiri meseca zbog neisplaćenih 14 plata.

Sud za prekršaje u Aleksandrovcu odmah je trojici iz obezbeđenja izrekao prekršajne kazne, a usledila je i krivična prijava. Ovo obezbeđenje je inače bilo sprovedeno u stanicu policije.

Predsednik Opštine Aleksandrovac Jugoslav Stajkovac kaže da su za ovo najodgovorniji državni organi koji nisu radili po zakonu i koji su "sproveli" pljačkašku privatizaciju".

- Sada neke gazde rasprodaju mukom stečenu radničku imovinu, a radnici ostaju na ulici, bez hleba i bez ikakve mogućnosti da izdržavaju svoje porodice. Opština Aleksandrovac je privatizacijom "zavijena u crno", a najveću odgovornost snosi Agencija za privatizaciju i oni koji su u prethodnoj vlasti dve godine radili nepromišljeno" - kaže Stajkovac.
- U većem broju preduzeća bili su stvoreni uslovi da se raskine takva pljačkaška privatizacija, ali Agencija krši zakon, a vlasnici ne poštuju odredbe iz ugovora. Obraćao sam se svima u Republici a, nažalost, dobio sam odgovor u kome se konstatuje da su istekli svi rokovi. Nije ovde problem samo sa "Koznikom" i Hotelom "Grozd" gde je izbio eksces, već i sa "Bemiksom", "Željinom", "Uzorom", "Ventilom" i još nekoliko preduzeća.

U "Kozniku" dugo traje štrajk, radnici su gladni, na ulici su i doživljavaju razna šikaniranja, a juče je došla neka Agencija iz Čačka da ih fizički protera. Napala je radnike i zahvaljujući samo brzoj intervenciji policije, koja se konkretno angažovala, sprečeno je da ne dođe do težih posledica - kaže predsednik opštine i poziva Agenciju za privatizaciju "da se uzme u pamet i preduzme konkretne korake na sprovođenju zakona".
- Ukoliko oni ne izađu iz udobnih kabineta, radnici će se samoorganizovati - kazao je Stajkovac.

Izvor