Vranje - Rukovodstvo kompanije „Simpo“ iz Vranja uputilo je oko 1.500 radnika na plaćeno odsustvo, a proizvodnja će biti nastavljena samo ako se nađu veliki i sigurni kupci - rekao je generalni direktor „Simpa“ Budimir Mihajlović.

On je istakao da od početka ove godine fabrika ima velike probleme u poslovanju, da će svi radnici na plaćenom odsustvu primati mesečno 60 odsto od prosečne zarade u kompaniji. Mihajlović je ocenio da je za „Simpo“ bolje da fabrika nameštaja ne radi nego da se proizvodi gomilaju u magacinu.

Predsednik kompanije Dragomir Tomić izjavio je fabričkom listu da radnici treba da znaju da se može desiti da se fabrika nameštaja više nikada ne aktivira.

- Razlog za prekid proizvodnje je to što je prodato malo robe, često nedovoljno kvalitetne, što prodato nismo naplatili i nismo imali sredstava za dalje nesmetano odvijanje proizvodnje. Više ne smemo da se zadužujemo kako bismo iz kredita isplaćivali plate i kupovali repromaterijal, a da proizvodimo robu za magacin. Prekid će potrajati dok ne ispraznimo magacine i ne počnemo da radimo za poznatog kupca. „Simpu“ preti opasnost da ga mi sami zatvorimo, mnogim našim propustima, počev od proizvodnje, gde se ne poštuju ni rokovi ni kvalitet, trgovine koja je zapostavila svoje kupce i tako dozvolila konkurenciji da ih preuzme - izjavio je predsednik „Simpa“ Dragomir Tomić.

Predsednik UO Milan Nikolić rekao je da je ozbiljna situacija u poslovanju posledica toga što se trećina od ukupnog broja zaposlenih nalazi u administraciji, što je veliki broj ljudi na bolovanju i niska produktivnost.

- Fabrika nameštaja na početku godine ostala je bez posla zbog nepoštovanja rokova isporuke, nekvaliteta i neprihvatljivih cena, zbog čega je „Simpo“ izgubio kupce - rekao je Nikolić.

Izvor