Kragujevac - Državna bezbednost se urotila protiv mene, umesto da hapsi prave kriminalce u Srbiji, kaže Radiša Pavlović, lider radničkog otpora u kragujevačkoj fabrici automobila “Zastava”. Pavlović je prethodne subote uhapšen zbog prekršajne prijave da je organizovao masovni protest i tako remetio saobraćaj u Kragujevcu.

Odbivši da plati kaznu od 4.000 dinara, Pavlović je proveo dva i po dana u okružnom zatvoru, a pušten je nakon što je, kako kaže, “neko iz “Nove Srbije” platio kaznu umesto njega. Pavlović je do sada organizovao seriju od 213 protesta zbog neisplaćenih 40.000.000 evra u otpremninama i zaostalim zaradama radnicima “Zastave”. - Ne želim da im platim, jer bih tako priznao svoju krivicu, a protiv mene ima još 150 prekršajnih prijava ovog tipa. U pitanju je strahovlada policajaca, koji su me u civilu pratili tokom protestnih šetnji, a i prisluškuju mi telefon. Rođeni zet me je te subote uhapsio, pošto je došao do susedne kuće službenim automobilom, kojim je prethodno prevezao ženu i dete. Kakva je to policija koja koristi državna sredstva za lične potrebe, i hapsi građane bez razloga - pita Pavlović, dodajući da, iako je proteste regularno prijavio, “nije mogao da kontroliše kretanje par hiljada ljudi po Kragujevcu”, zbog čega je i prijavljen za ometanje saobraćaja kao organizator protesta.

Svi koji su pratili dešavanja oko Radničkog Otporu u Kragujevcu znaju da je taj tzv. radnički otpor u svoje vreme bio produžena ruka SPO, da je na svoje mitinge dovodio Vuka Draškovića i druge istaknute funkcionere SPO. Sada, kako se čini, radnički otpor se povezao sa Veljom Ilićem. Priča o radničkom otporu iz Kragujevca je mračna priča o bedi srpskog sindikalizma i korišćenju radničke bede da bi se debelim foteljašima namakli politički poeni.