Aleksandrovac - Gotovo sve privatizovane firme u Aleksandrovcu su u štrajku. Preduzeća su uništena, a radnici izbačeni na ulicu, bez posla i mogućnosti da školuju decu i izdržavaju svoje porodice.
- Ne zna se da li je situacija gora u "Bemiksu" ili "Ventilu", "Željinu", "Diskosu", "Župskom uzoru" ili "Kozniku", u kome je situacija kulminirala sukobom radnika "Grozda" sa obezbeđenjem privatnog vlasnika - kaže predsednik opštine Aleksandrovac Jugoslav Stajkovac.

- U Aleksandrovcu je izvršena pljačkaška privatizacija. Većina privatnih firmi je u izuzetno teškom stanju, a državni organi i dalje pokazuju svoju neefikasnost. Nema pozitivnih efekata u slučaju da radnici pokušaju da zaštite svoju mukom stečenu imovinu, zaposleni ostaju bez posla.

- Opština Aleksandrovac je privatizacijom u crno zavijena, a za to najveću odgovornost snosi Agencija za privatizaciju i bivša opštinska vlast - kaže predsednik opštine Aleksandrovac Jugoslav Stajkovac, koji je podržao radnike u tome da istraju u svojim zahtevima na poštovanju ugovorenih obaveza.

Teško stanje u Aleksandrovcu kulminiralo je u Ugostiteljskom preduzeću "Koznik", odnosno u Hotelu "Grozd", većinskog vlasnika Miodraga Dunjića. Plaćena privatna sedmočlana agencija iz Čačka FTO "Gold Femiks", koja je u trenutku sukoba sa 36 radnika stala na ulaz hotela "Grozd" da bi zaposlenima zabranila prolaz, bila je naoružana s tri gumene i jednom metalnom palicom, kao i pištoljem.

Jugoslav Stajkovac kaže da je dobio informaciju SUP-a da su u toj grupi bila i neka "zatamnjena" naočarima i nisko podšišana lica iz Kraljeva i Priboja. Povređeni su radnici Radovan Babić, Mihajlo Marinković i Vesna Dunjić. Od trojice povređenih policajaca najgore je prošao Zlatko Vidojević, kome su ta neimenovana lica palicom polomila dva prsta na ruci.

Ubio se jer nije imao od čega da živi

U "Kozniku" već četiri meseca traje štrajk zbog neisplaćenih 14 zarada. Na ulaznim vratima hotela "Grozd" stoje dve umrlice, obe iz istog dana. Radnik Sreten Marković je 3. aprila izvršio samoubistvo, a u oproštajnom pismu naveo je da nema od čega da živi. Njegova koleginica Slavica Milić bila je šef blagajne. Pozlilo joj je od muke i umrla je istog dana, 3. aprila.


Stajkovac je policiji odao priznanje za efikasnu akciju, a Sud za prekršaje izrekao je novčane kazne trojici članova privatnog čačanskog obezbeđenja. Usledila je i krivična prijava. Potresne su priče radnika o propadanju njihovih preduzeća i o samoubistvima zaposlenih zbog gladi.

U "Bemiksu" i "Ventilu" odavno ključa, samo što nije kulminiralo. Radnici su rešeni da Agenciju za privatizaciju tuže za nadoknadu štete i upropašćavanje aleksandrovačke privrede, a spremni su i da svi zajedno idu od firme do firme i brane svoju imovinu.

- Stanje u "Ventilu", čiji je većinski vlasnik Dragiša Agatonović, posebno je pogoršano posle objavljivanja završng računa koji je ukazao na gubitke od 33 miliona i obaveze koje su za 65 miliona dinara veće od potraživanja - kaže predsednik Upravnog odbora malih akcionara Dragan Ilić.

On tvrdi da većinski vlasnik ni u jednoj tački nije ispunio obaveze koje je preuzeo. Radnici nastavljaju sa štrajkom. Opštinski sud u Aleksandrovcu doneo je privremenu meru rešenja založnog prava prvog reda. Većinskom vlasniku Dragiši Agatonoviću zabranjeno je raspolaganje pokretnom i nepokretnom imovinom "Ventila". Agatonovića je tužilo i Udruženje malih akcionara Aleksandrovca.

Izvor