Beograd - Osnovne i srednje škole u Srbiji, članice Unije sindikata prosvetnih radnika, sutra neće održati prva tri časa.

Potpredsednik Unije Miodrag Sokić rekao je agenciji Beta da Unija nastavlja štrajk zbog neispunjenih zahteva i pored "zastrašivanja" od strane Ministarstva prosvete da će plate zaposlenima koji štrajkuju biti umanjene.

Ministar prosvete i sporta Srbije Slobodan Vuksanović rekao je danas novinarima na Fakultetu političkih nauka da će plate zaposlenima u prosveti koji štrajkuju, biti umanjene kako nalažu zakonski propisi. "To su zakoni koji važe za sve zaposlene u svim sektorima i ja ne mogu da kršim zakonske propise", rekao je Vuksanović.

Prema njegovim rečima inflacija i ekonomske prilike ne dozvoljavaju ni u jednom sektoru da se plate povećavaju više nego što su povećane. Unija traži povećanje plata od 35 odsto zaposlenim u osnovnim i srednjim školama, hitno konstituisanje Nacionalnog prosvetnog saveta i izdvajanje šest do sedam odsto bruto društvenog prozivoda za obrazovanje.

Štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika počeo je 3. aprila kada u školama nije održan prvi čas, 11. aprila nisu održana prva dva, sutra neće biti odrzana prva tri, 4. maja prva četiri časa, dok će 12. maja škole potpuno obustaviti rad.

Izvor