Bivši predsjednik Uprave TDR-a i drugi najveći pojedinačni dioničar Adris Grupe je pred kućom pronašao bombu. Tko ju je i zašto ostavio ondje, u vrijeme velikih previranja u TDR-u, nije poznato.

ZAGREB - Član Uprave Adris grupe, donedavni direktor Tvornice duhana Rovinj i jedan od najbogatijih Hrvata Plinio Cuccurin pronašao je prošlog četvrtka eksplozivnu napravu u dvorištu svoje obiteljske kuće u naselju Kukuletovica na ulazu u Rovinj, piše Glas Istre.

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo tu vijest ne navodeći identitet osobe koja je pronašla bombu, ali iz neslužbenih izvora u MUP-u vrlo brzo je stigla i potvrda da je riječ upravo o Cuccurinu.

Zašto je tek u utorak javnost obaviještena da je Cuccurin pronašao bombu pred svojom kućom, u MUP-u nisu objašnjavali, samo je u priopćenju navedeno da je eksplozivna naprava dostavljena u Centar za kriminalistička vještačenja u utorak, 18. travnja.

Nakon što je pronašao bombu pred kućom, Cuccurin ju je, u četvrtak navečer, sam donio u Policijsku postaju Rovinj. Potom su službenici Protueksplozijskog odjela PU istarske pregledali napravu i ustanovili da se radi o bombi ručne izrade. Policijski pirotehničari pregledali su i dvorište Cuccurinove kuće, kao i šire područje na kojem je bomba pronađena, a kriminalisti PU istarske su obavili više razgovora s potencijalnim sumnjivcima i mogućim očevicima, međutim tko je ostavio bombu pred kućom člana Uprave Adris grupe, još nije jasno.

Kriminalistička obrada se nastavlja.

Neslužbeno se doznaje da Plinio Cuccurin policiji nije prijavio nikakve prijetnje, tako da ni u njegovoj prošlosti nema informacija, barem ne službeno zabilježenih, koje bi pomogle u otkrivanju bombaša.

Do veljače ove godine Plinio Cuccurin bio je predsjednik Uprave TDR-a, a nakon toga je član Uprave Adris grupe. Drugi je najveći pojedinačni dioničar Adris Grupe, sa 7,5 posto vlasničkih i 12,5 posto upravljačkih dionica, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na gotovo 100 milijuna eura.

U posljednje vrijeme aktivan je u politici i gospodarstvu općine Bale, gdje je na izborima pobijedio sa svojom Nezavisnom listom i pokrenuo projekt Mon Perin.

Nažalost, informacija je istinita, a u interesu istrage nismo u mogućnosti taj događaj komentirati niti imamo dodatnih informacija, rekli su u TDR-u. Plinio Cuccurin novinarima Glasa Istre nije bio dostupan za izjavu.

Izvor

Uprava TDR-a tužila radnike u Zagrebu za smetanje posjeda

Tvornica duhana Rovinj (TDR) će u zaštiti svojeg vlasništva ustrajati na pravnim sredstvima, kaže se u današnjem priopćenju TDR-a.

Uprava Tvornice duhana Rovinj (TDR) podnijela je Općinskom sudu u Zagrebu tužbu za smetanje posjeda protiv 36 radnika zagrebačkog pogona TDR-a koji su 7. travnja zauzeli bivšu Tvornicu duhana Zagreb (TDZ), sada zagrebački pogon TDR-a.

TDR će u zaštiti svojeg vlasništva ustrajati na pravnim sredstvima, kaže se u današnjem priopćenju TDR-a.

Tuženi radnici, međutim, nisu danas željeli preuzeti pozive sa zagrebačkog Općinskog suda jer su, kako tvrde, adrese na pozivima bile netočne.

Radnici bi se sutra trebali sastati s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem kako bi razgovarali o prijavama koje su podnijeli zbog navodno nezakonite privatizacije TDZ-a, na temelju čega osporavaju TDR-u pravo vlasništva nad tvornicom u Jagićevoj ulici.

Uprava pak u priopćenju ističe da je TDR kupio TDZ 1998. godine, punih pet godina nakon pretvorbe i privatizacije TDZ-a.

"Sve je očitije da slučaj 36 radnika zagrebačkog pogona nema obilježja radnog spora s poslodavcem i da se sve više politizira", ocjenjuje Uprava.

Radnici pak ustraju u želji da ponovno pokrenu proizvodnju u TDZ-u, te najavljuju da će, kako bi od Ministarstva financija dobili markice za cigarete, registrirati tvrtku za proizvodnju duhanskih proizvoda.

Izvor

Vezani članci:

Naša mala tvornica – Tvornica duhana Zagreb (16. 4. 2006)

Radnicima Tvornice duhana Zagreb potrebna je pomoć! (15. 4. 2006)