Jagodina - Događanja u Jagodinskoj pivari od 6. aprila kada je u sukobu radnika i obezbeđenja generalnog direktora Zorice Jerotijević 16 lica teže i lakše povređeno a protiv 23 podnesene krivične i prekršajne prijave, prenela su se u policijske i sudske dvorane a Klub akcionara i Sindikat "Nezavisnost" uputili su "pritužbu" na komandira Policijske stanice u Jagodini kapatena Bojana Ilića navodeći da je njegova prijava protiv radnika "netačna, jednostrana i diskriminatorska".

U "pritužbi" načelniku Sekretarijata unutrašnjih poslova protiv Ilića, Klub i sindikat tvrde da radnici prijavljeni za prekršaj "nisu izazvali tuču i napali radnike ‘obezbeđenja’ Jerotijevićke", uz napomenu da kadrovska služba "ne raspolaže dokumentacijom da su radnici ‘obezbeđenja’ zaposleni u pivari, ni po osnovu ugovora o delu".
Uz opširan opis događaja, kako su ga oni videli pozivajući se na brojne svedoke, Klub i sindikat mole načelnika da "preduzme odgovarajuće mere radi otklanjanja posledica koje je Ilić proizveo i da se zahtev sudiji za prekršaje dopuni činjenicama koje su službenim licima SUP bile ili mogle biti poznate". Ako se prijava dopuni, stoji u pritužbi, Klub i sindikat se neće obraćati Sektoru unutrašnje kontrole MUP Srbije. Oni ističu da je tuču, posle verbalnog protesta radnika protiv ponašanja direktorke, izazvao jedan pripadnik "obezbeđenja" tako što je nogom u grudi udario radnika Dragana Milenkovića, "posle čega su radnici uzeli letve da bi se odbarnili od bejzbol palica".

- Povređeno je osam radnika pivare, a službeno lice SUP pravi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka samo protiv radnika, a vinovnike prekršaja navodi kao povređena lica - navodi se u "pritužbi" i zahteva od SUP da da podatke o "identitetu svih 50 pripadnika ‘obezbeđenja" da bi protiv njih oštećeni radnici mogli da pokrenu odgovarajući postupak".

Povodom ovog događaja oglasio se i predsednik opštine Dragan Marković Palma, kome i jedna i druga strana prigovaraju da se "drži isuviše neutralno". On je istakao "da je nezadovoljan radom državnih organa kada je u pitanju Jagodinska pivara, a pre svega Agencije za privatizaciju i Trgovinskog suda ali i pojedinih organa u Jagodini".
- Više od pet meseci traju protesti radnika, a još se ne zna ko je u pravu. Lokalna samouprava nema ingerencije da se meša u rad sudstva, a ja nemam načina kako da pomognem radnicima u Jagodinskoj pivari, a želim da se što pre taj proces okonča - rekao je Marković.

Izvor